Diskriminant analizi ve uygulamaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989-01

Authors

Altun, Murat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çok değişkenli istatistiksel analiz türlerinden biri olan Diskriminant Analiz; grupların birbirinden kesinlikle ayrılamadığı durumlarda bireylerin ayırım ve sınıflandırılmasında kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmada Diskriminant Analiz ve dayandığı matematik temeller tanıtılmış ve bir Basic Bilgisayar Programı hazırlanmıştır. Daha sonra bu programla lise öğrencilerinin akademik kollara ayrılmasına ilişkin bir uygulama yapılmıştır.
Discriminant Analysis, as one of the multivariant sta tistical analysis, is a method which is used for the discrimination and classification of the individuals when the groups can not discriminate from each other, in a certain way. In this study, at first the discriminant analysis and its mathematical groundworks have been explained. Then, a basic computer program has been prepared. After that this program, has been applied for the discrimination of the lycee students in academic branches.

Description

Keywords

Diskriminant analizi, İstatistik, Discriminant analysis, Statistics

Citation

Altun, M. (1989). Diskriminant analizi ve uygulamaları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.