Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki ilkokul çocuklarında kol yağ alanı ve kol kas alanı normlarının belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Salih, Celal

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

1 Mart 1988 ile 30 Nisan 1988 tarihleri arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırlara içindeki ilkokullardan rastgele örnekleme metodu ile seçilen 52 ilkokula gidilerek, 6-12 yaş grubunda 1495 kız ve 1663 erkek çocuğu olmak üzere toplam 3158 çocukta üst kol antropometrik ölçümleri yapıldı. Bu yaş grubunda kol yağ alanı ve kol kas alanı normları belirlendi. Bursa çocuklarının ölçümleri Amerikan çocuklarının ölçüm değerleriyle kıyaslandı. Amerikan standartları referans olarak alınarak Bursa çocuklarında protein ve kalori malnütrisyon oranları belirlendi. Protein malnütrisyonu olanların oranı; kızlarda %l00, erkeklerde %116 olarak bulundu. Kalori malnütrisyonu olanların oranı ise kızlarda %227, erkeklerde %118 bulundu. Bursa' lı kız ve erkek çocuklar kendi aralarında protein ve kalori rezervleri yönünden kıyaslandığında; kız çocuklarında kalori rezervleri erkek çocuklarına oranla yüksek bulundu. Erkek çocuklarında ise protein rezervleri, kız çocuklara oranla yüksekti.

Description

Keywords

Antropometri, Deri kıvrımı kalınlığı, Çocuk beslenmesi, Anthropometry, Skinfold thickness, Child nutrition

Citation

Salih, C. (1989). Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki ilkokul çocuklarında kol yağ alanı ve kol kas alanı normlarının belirlenmesi. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.