Diabetes mellitus'lu hastalarda serum immunglobulinleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993

Authors

Güler, Kâzım

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Serum immunoglobulin düzeylerinin tayini humoral immunitenin incelenmesinde genel ve nonspesifik bir testtir. Diabetes Mellitus'lu olgularda yapılan çalışmalarda major immunoglobulin seviyelerinin bazı çalışmalarda artmış olduğu saptanırken, bazı çalışmalarda farklı olmadığı saptanmıştır. Bu çalışmamızda insuline bağımlı olan ve olmayan 60 Diabetes Mellitus'lu hastanın major immunoglobulin (IgA, IgM, IgG) seviyelerini kontrol grubu ile karşılaştırarak humoral immuniteleri hakkında genel bir tespit yapmayı amaçladık.-40- IgA seviyeleri tüm diabetik hastalarda 268 ± 121 mg/dl, kontrol grubunda 235±121 mg/dl bulundu, Tip I D. M. lu hastalarda 231 ± 100 iken Tip II D.M. "lu hastalarda 305±129 mg/dl (p < 0.05). IgM düzeyleri tüm diabetik hastalarda 116 ± 47 mg/dl kontrol grubunda 92± 23 mg/dl ( p < 0.05). Tip I Diabetes Mellitus'lu hastalarda IgM seviyesi 125± 51 mg/dl iken Tip II D.M.'lu hastalarda 106±40 mg/dl bulundu. Tip I D.M. "lularda IgM seviyesi kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p < 0.01). IgG seviyeleri incelendiğinde Tip I Diabetes Mellitus" lu hastalarda 1292± 400, Tip II Diabetes Mellitus' lu hasta larda 1529 ± 475 olarak bulundu (p <0.05). Tip I ve Tip II D.M.'lu olgular kronolojik yaş ve diabet yaşma göre gruplandırıldığmda her 3 immunoglobulin için de gruplar arasında farklılık olmadığı gözlenmiştir. Bulgularla D.M.'lu olgularda serum immunoglobulin düzeylerinde kontrol grubuna göre bazı farklılıklar tespit edilebildiği ancak tam yorumlanabilmesi için ayrıntılı diğer immünolojik parametrelerin incelenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Description

Keywords

Diabetes mellitus-tip 1, Diabetes mellitus-tip 2, Hastalar, İmmünoglobülin A, İmmünoglobülin G, İmmünoglobülin M, İmmünoglobülinler, Diabetes mellitus-type 1, Diabetes mellitus-type 2, Patients, Immunoglobulin A, Immunoglobulin G, Immunoglobulin M, Immunoglobulins

Citation

Güler, K. (1993). Diabetes mellitus'lu hastalarda serum immunglobulinleri. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.