Karmgarn yünlü ve yün/polyester karışımı dokuma kumaşlarda pillingleşmenin azaltılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1990

Authors

Parlak, Fikret

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Pillingleşme problemi, kumaş imalatı esnasında kendini gös termezken f kullanıcı tarafından giyim esnasında kendini gösterir. Buda kullanıcıyı rahatsız eden bir durumdur. Son kırk yılda sen tetik liflerle tanışilması ve gittikçe artarak kullanılmaya baş lamasıyla bu problem daha dikkat çekici olmuştur. Bu çalışmada, karmgarn kumaşlarda pillingleşmeye etki eden faktörler incelenmiş ve pillingleşraeyi azaltmak için çeşitli kimyasal maddeler ve terbiye işlemleri önerilraeye çalışılmıştır.
Although pilling isn't visibli during the fabric production process, it's visible when the garment is worn by the user. So, pilling of fibers on the surface of a fabric is considered as a nuisance by the user. The introduction of synthetic fibers and their growing use during the past forty years have helped increase the occurence. In this study, the factors which have been examined are those which influence of pilling tendencey in the worsted fabric's and, some chemicals and finishes for reducing pilling are re,comended.

Description

Keywords

Boncuklaşma, Pilling, Kumaşlar, Fabrics

Citation

Parlak, F. (1990). Karmgarn yünlü ve yün/polyester karışımı dokuma kumaşlarda pillingleşmenin azaltılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.