Çileklerin kontrollü atmosferde (CA) muhafazası üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

1996-12-20

Authors

Evren, Esra

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

" Tlago" ve" Senga Sengana" çilek çeşitlerinin kontrollü atmosferdeki (KA) muhafaza sûreleri ve en uygun atmosfer bileşimlerinin araştırıldığı bu çatışmada muhafaza suresince;ağırlık kaybı.solunum hızı.suda eriyebilir kuru madde (SEKM),vitamin C, invert şeker, toplam şeker, titre edilebilir asit (TEA),pH,dış görünüş-lezzet ve meyve rengi gibi parametreler incelenmiştir. Denemeye alınan çilek çeşitlerine uygulanan atmosfer bileşimlerindeki karbondioksit ve oksijen oranlan 0:21 (kontrol),3:3,5:3,10:3 ve 15:5 şeklinde olmuştur.Sonuç olarak, uygun muhafaza süresi yaklaşık 3 hafta olarak tespit edilmiştir ve en iyi sonuçlar 3:3 ile 5:3 uygulamalarından elde edilmiştir. Hava bileşiminde CO2 miktarı arttıkça meyvelerdeki lezzet kaybı da artmıştır.
In this study in which the controlled atmosphere (CA) storage periods and the optimum atmosphere combinations for strawberry cutHvars Tiago and Senga sengana were investigated parameters such as weight loss.respiration rate, water soluble solids (WSS).vitamin C.invert sugar.total sugar, titratable acidify (TA), pH, taste-external appearance and fruit colour were examined along the storage period. The strawberry cultivars which were used in this research were stored under different atmosphere combinations ( 0:21 -control,3:3,5:3, 10:3 and 15:5 ).Consequently,optimum storage period was determined as 3 weeks approximately.The best results were obtained from 3:3 and 5:3 applications.However.losses in palatability of fruits increased owing to high CO2 rate in air combination.

Description

Keywords

Atmosfer, Depolama süresi, Raf ömrü, Çilek, Atmosphere, Storage period, Shelf life, Strawberry

Citation

Evren, E. (1996). Çileklerin kontrollü atmosferde (CA) muhafazası üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.