Sürdürülebilir atık yönetiminde sera atıklarının kompost olarak değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-12-17

Authors

Çerçioğlu, Melis

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sürdürülebilir bir tarım, doğal kaynakların korunarak etkili bir şekilde kullanımı ile mümkündür. Organik atıkların sürdürülebilir bir şekilde tekrar doğal döngüye kazandırılmasında en başarılı yöntemlerden birisi kompostlamadır. Bitkisel kökenli atıklar, zengin bir organik madde kaynağı olmasının yanında bitki besin maddesi içerikleri yönünden de önemli bir potansiyele sahiptirler. Bu derlemede; organik madde içeriği düşük ülkemiz topraklarının verimlilik kapasitesini arttırmak için sera bitkisel atıklarının kompostlanarak tarım topraklarına organik madde olarak geri dönüşümünün sağlanması ile çevre üzerine olan olumsuz etkilerinin azaltılması ve diğer organik gübrelere alternatif olarak kullanılabilme imkanları değerlendirilmiştir.
Sustainable agriculture is possible by the efficient use and conservation of natural resources. Composting is one of the most successful method for re-entering organic waste in the natural cycle. Plant wastes have a good organic matter content and also very important potential in terms of plant nutrional contents. In this review; it is evaluated to recycle of composting greenhouse plant wastes as organic matter into the soils to increase the fertility of our soils which have low organic matter content and decrease of negative affects to the environment and the usage possibilities as alternative instead of other organic manures.

Description

Keywords

Atık yönetimi, Kompostlama, Sera atıkları, Toprak verimliliği, Composting, Greenhouse wastes, Soil fertility, Waste management

Citation

Çerçioğlu, M. (2019). "Sürdürülebilir atık yönetiminde sera atıklarının kompost olarak değerlendirilmesi". Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(1), 167-177.