Nilüfer Çayında bazı bakteriyolojik kirlilik parametrelerinin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1997-07-10

Authors

Dülger, Başaran

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmamızda, çeşitli kaynaklı kirleticileri taşıyan ve bu yüzden Marmara denizinin kirlenmesinde rol oynayan Nilüfer çayı 1996 yılı Ocak- Aralık aylan boyunca her ay periyodik olarak incelenmiştir. Bu kirletici kaynaklar özellikle evsel ve endüstriyel kaynaklıdır. Endüstriyel kaynaklı olarak özellikle otomotiv ve tekstil endüstrisi atakları rol oynamaktadır. Nilüfer çayının incelenmesinde belirli istasyonlardan alman örneklerde kirliliği belirten bazı parametreler ölçülmüştür. Bu parametreler; biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOI5), çözünmüş oksijen, pH, sıcaklık, fekal ve toplam koliform'dur. Bu parametrelerin standartlarla uygunluğu karşılaştırılmış ve sonuçta bunların büyük çoğunluğu standartların üstünde olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, bu çayda sülfat redükleyici bakteriler, denitrifikasyon ve amonifikasyon yapan bakteriler çoklu tüp fermentasyon tekniği ile en muhtemel sayılan saptanmıştır. Bu bakterilerin sayısı Nilüfer çayının kirliliğinde ne tür maddelerin bulunduğunu ve bu kirliliğin boyutlarını bize göstermektedir. Bunlara ilaveten, Nilüfer çayında nitrifîkasyonu sağlayan bazı nitrit ve nitrat bakterileri ile Thiobacillus grubu sülfür oksitleyici bakteri türleri izole edilmiştir.
In our study, Nilüfer stream containing pollutions from various sources is a great role in pollution of Marmara sea has been studied. Nilüfer stream was particularly studied periodically for every month during January-December of 1996. These pollutants were industrial and domestic sources. The industrial sources were usually the wastewater of textile and automotive industries. In studying of Nilüfer stream, various parameters indicating pollution has been measured in the sample taking from definite stations. These parameters mentioned above were biochemical oxygen demand (BOD5), dissolved oxygen, temperature, fecal and total coliform. The abpve parameters were compared with the standarts and most of them have been found higher than standards. In addition to above work in the stream, most probable number of sulphate reducing, denitrificating and ammonifying bacteria by using the multiple tupe fermentation technique were determined. The number of these bacteria show what kind of pollutants are found and level of pollution of Nilüfer stream. On the other hand, some nitrite and nitrate bacteria and the group of Thiobacillus which oxidize sulphur were also isolated in Nilüfer stream.

Description

Keywords

Su kirliliği, Nilüfer Çayı, Fekal koliform, Total koliform, Nitriflkasyon, Thiobacillus sp, Freshwater pollution, Nilüfer Stream, Fecal coliform, Total coliform, Nitrification

Citation

Dülger, B. (1997). Nilüfer Çayında bazı bakteriyolojik kirlilik parametrelerinin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.