Bazı itriyum (III) koordinasyon iyon ve bileşiklerinin sulu çözeltideki kararlılıkları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1997-02-17

Authors

Aydın, Rahmiye

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, Y(III) iyonunun sulu çözeltide çeşitli hidroliz ürünlerinin yer aldığı denge tepkimelerinin denge sabitleri, 1=0. 5M NaClO4 ortamında ve t=25°C'de potansiyometrik yöntem ile belirlendi ve literatür değerleri ile karşılaştırıldı. Y(III) iyonunun oksijene ilgisi olduğundan katekol ve türevleri ile oluşturduğu koordinasyon iyon ve bileşiklerinin kararlılıkları, 1=0.1 M KNO3 ve 1=0.1 M NaC1O4 ortamında t=25°C'de potansiyometrik yöntem ile araştırıldı. Spektroskopik yöntem ile koordinasyon iyon ve bileşiklerinin stökiyometrileri belirlendi. Y(III) iyonunun salisilik asit ve türevleri ile oluşturduğu koordinasyon iyon ve bileşiklerinin kararlılıkları 1=0.1 M NaC1O4 ve t=25°C'de potansiyometrik yöntem ile belirlendi. Spektroskopik yöntem ile koordinasyon iyon ve bileşiklerinin stökiyometrileri belirlendi. Y(III) iyonunun iminodiasetik asit türevleri ile oluşturduğu koordinasyon iyonlarının kararlılıkları belirlendi ve ayrıca Y(III) iyonunun koordinasyon sayısının altıdan büyük olabileceği öne sürülebilir.
In this study, equilibrium constants of various hydrolysis products of Yttrium(III) are determined at t=25°C and in 1=0. 5M NaC104 medium by potentiometric method and compared to previously determined values. Because of the affinity of Yttrium(III) for oxgen stabilities of the coordination compounds and ions formed between Y(III) and catechol and catechol derivatives, were investigated at t=25°C, 1=0. 1M NaC104 and/or 1=0. İM KNO3 medium by potentiometric method. Stochiometry of coordination ions and compounds are determined by spectroscopic method. Stabilities of the coordination compounds and ions which are formed between Y(III) and salicylic and its derivatives, were investigated at t=25°C, 1=0. İM NaC104 medium by potentiometric method. Stochiometry of coordination ions and compounds are also determined by spectroscopic method. Stabilities of the coordination compounds and ions which are formed between Y(III) and iminodiacetic acid and its derivatives, are also determined. Our studies suggest that coordination number of Y(III) ion may be bigger than six.

Description

Keywords

Hidroliz ürünleri, Koordinasyon bileşikleri, Spektroskopi, Sulu çözeltiler, İyon, Hydrolysis products, Coordination compounds, Spectroscopy, Aqueous solutions, Ion

Citation

Aydın, R. (1997). Bazı itriyum (III) koordinasyon iyon ve bileşiklerinin sulu çözeltideki kararlılıkları. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.