Hipoksik iskemik ansefalopati tanısında US, BT ve MR'ın yeri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1996

Authors

Özgen, R. Kurtuluş

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hipoksik iskemik ansefalopati klinik tanısı zor, yüksek nörolojik sekel ve ölüm oranlan nedeniyle bireysel olduğu kadar sosyal etkileri de olan önemli bir sorundur. Yenidoğan döneminde semptomları nedeniyle akut ve yoğun tedavi gerektiren bu tabloda nörogelişimsel sekellerin lezyon topografîsine bağlı olması nedeniyle lezyonların lokalizasyon ve kapsamının belirlenmesinde radyolojik kesitsel yöntemlerin temel bir yeri vardır. Bu alanda radyolojinin kullanımı kesitsel yöntemlerin (US, BT ve MR) ortaya çıkış zamanına uygun olarak oldukça yenidir. Gold standart kullanma olanağı ancak otopsi yapılan olgular için söz konusudur. Ayrıca radyolojik yöntemlerin olayın doğasından kaynaklanan kısıtlılıkları nedeniyle çalışmalar genellikle retrospektiftir. Yenidoğan döneminde ilk günlerini içeren prospektif çalışmalar oldukça yeni ve olgu sayılan oldukça azdır. Literatürde yeterli sayıda çalışma bulunmayan bu konudaki prospektif çalışmamızda radyolojik kesitsel yöntemlerin lezyon saptamadaki sensitivitelerini değerlendirmeye çalıştık. Biz US'nin noninvaziv, taşınabilir ve tekrarlanabilir olması ve ucuzluğu nedeniyle ilk değerlendirme ve takipte bir tarama yöntemi olarak yerini korumaya devam etmesi; BT'nin radyasyon içermesinden kaynaklanan invazivliği nedeniyle ancak MR yapılamayan olgular için saklanması ve MR'rn pahalılığı, hareket artefaktlanna aşın duyarlığı ve sedasyon gerektirmesi dezavantajlarına ve külfetli ve pahalı lojistiğine karşın ilk tanısal yöntem olarak kullanılması gerektiği sonucuna vardık.

Description

Keywords

Ensefalopati, Encephalopathy, Manyetik rezonans görüntüleme, Magnetic resonance imaging, Tomografi-x ışınlı-bilgisayarlı, Tomography-x ray-computed, Ultrasonografi, Ultrasonography

Citation

Özgen, R. K. (1996). Hipoksik iskemik ansefalopati tanısında US, BT ve MR'ın yeri. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.