Çift katlı dokuma kumaşların geometrik tasarımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

1997-10-24

Authors

Yüksel, Sevgi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Dokuma kumaşlar; çözgü ve atkı iplikleri olarak adlandırılan birbirine dik iki iplik sisteminin, belirli bir düzende bağlantı yapması ile oluşan, dokunmuş yapılardır. Birbirine dik konumda bir grup çözgü ve bir grup atkı iplik sistemlerinin birim örgü raporu dahilinde birbiriyle bağlantı yapması ile çift katlı, bu bağlantı üç grup iplik sistemi arasında olmuşsa üç katlı, çok grup iplik sistemleri arasında olmuşsa çok katlı dokuma kumaş yapışım oluştururlar. Bu istekten yola çıkarak çift katlı dokuma kumaş geometrisi hakkında yapılan literatür araştırmasında konu ile ilgili kaynağa rastlanılmamıştır. Peirce'in ve Nowikow'un kumaş modellerinin incelenmesi ve bunların çift katlı dokuma kumaş yapılan içinde kaynak olarak kullanılması uygun görülmüş ve bu kaynaklardan yararlanılarak çift katlı kumaş geometrisi için kullanılabilecek kumaş modelleri geliştirilmiştir.
Woven tabric is a wowen structure which is formed by interlacing at a certain order two perpendicular yarn systems which are called warp and weft. If a fabric is farmed by two series at warp and weft yarn systems it is called double waven fabric, if it happens by three series of warp and weft yarn systems it is called triple woven fabric and many series of warp and weft yarn systems form multi lauyer woven fabric. One of the basic objectives in analysing fabric geomatry is to find out the relationship between fabric density and weaving performance and quality. When a survey was conducted on the geometry of the double woven fabrics, noliterature was found. It was therefore, found convenient to analyse Peirce's and Nowikow's fabric models and based on these wowen fabric models, models were developed for double woven fabric geometry.

Description

Keywords

Dokuma kumaşlar, Tasarım, Woven fabrics, Design

Citation

Yüksel, S. (1997). Çift katlı dokuma kumaşların geometrik tasarımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.