Otomobillerde hız kutusunun tarihi gelişimi ve güncel sorunları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000

Authors

Yükselen, Tamer

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, otomobilin tarihinden kısaca bahsedildikten sonra otomobillerde vites kutuları (şanzımanlar) ilk tasarlandıkları andan itibaren gelişimleri, tasarım şekilleri ve geliştirmeleri yapan kişiler ve kuruluşlar belirtilmiştir. Otomobillerde hareket etme gücünün sağlandığı içten yanmalı motorlara bağlı olarak şanzımanların otomotiv endüstrisinde neden bu kadar gerekli ve önemli bir yere sahip oldukları ifade edilmiştir. Şanzımanın tanımı ile birlikte bugüne dek yaygın olarak kullanılan şanzıman tipleri ve kavramalar resimlerle açıklanmıştır. 20. Yüzyılın sonlarına doğru artan rekabet şartlarına ve emisyon değerlerinin yasal zorunluluklarla sınırlandırılmış olmasına bağlı olarak, teknolojik gelişmeler en iyi şekilde değerlendirilerek müşteriye daha konforlu bir sürüş sağlamak, vites değişimini sürücü için kolay hale getirmek ve motorun gücünü en verimli şekilde kullanarak yakıt tüketimini minimize etmek için geliştirilen Sürekli Değişken Aktarma (Continously Variable Transmission) şanzımanlarının çalışma prensibi ile ilgili olarak bugüne kadar gelişim süreci açıklanmıştır. SDA şanzımanların uygulandığı otomobillerle ilgili bilgilere yer verilmiştir. Sön olarak yine artan rekabet şartlarına bağlı olarak şanzımanın tasarım aşamasından itibaren maliyetleri azaltmak, tasarım süresini kısaltmak, geliştirme programını hızlandırmak ve bu çalışmaların sonucu olarak pazarda en iyi şanzımanı üretebilmek için yapılması gereken test çalışmalarının avantajlarına yer verilmiştir.
In this study, a brief history of the motor vehicles was given. From the time that vehicle gearboxes were introduced including development design figure, inventors and companies were noticed. Related to internal combustion engine in order to propel the vehicle it was stated why gearbox has a necessary and important place in automotive industry. Including with the definition of gearbox, types of gearbox and clutches widely operated up today were explained. Towards the end of 20. th century evaluating latest technological developments for the purpose of, making a smooth shift easy for customer to execute, providing more comfortable drive the importance of gearbox was stated. Transferring efficiently the engine's power to drive wheels in order minimize fuel consumption related to today's competitive marketplace and limited emission issues by laws brought, development period of Continuously Variable Transmissions ( CVT) concerning with operating principle was explained. Information's of CVT operated vehicles was given. Finally, again related with competitive marketplace from the very first part of design process tests which should be held for the advantages of reduction in production costs and to expedite the schedule, minimize development time consequently producing the best gearbox in market took place.

Description

Keywords

Dişli kutusu, Şanzıman, Gear box, Otomobil endüstrisi, Automobile industry, Gearbox

Citation

Yükselen, T. (2000). Otomobillerde hız kutusunun tarihi gelişimi ve güncel sorunları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.