Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Batı Bölgesi likenleri üzerine taksonomik incelemeler

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993

Authors

Güvenç, Şaban

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ' nin Girne- Lefkoşa hattının batısında kalan bölgede belirlenen 27 istasyondan 63 tür saptanmıştır. Yapılan kaynak araştırmasında likenler ile ilgili bir çalışma tesbit edilemediğinden belirlenen türlerin hepsi çalışma bölgesi için yeni kayıt durumundadır. Tesbit edilen türlerin % 57.1' i bir substratta, % 30.2' i iki farklı substratta, % 12.7' i ise üç çeşit substrat üzerin de yayılış göstermektedir. Adanın ikliminin ve bölgenin geçmiş yıllarda maruz kaldığı olaylar nedeniyle florasının bir ölçüde tahrip olması, likenlerin çok yavaş gelişme özelliğinde oluşları nedeniyle inceleme istasyonlarında toplanan örnekler bol miktarlarda gözlenememiştir. Bu çalışma bölgede daha sonra yapılabilecek sistematik ve ekolojik çalışmalara basamak oluşturacak temel verileri kapsamaktadır.
In this study, it has been determinated 63 species from 27 stations in west part of Girne - Lefkosa line in Turkish Republic of Northern Cyprus. The specimens have been collect ed on barks, rocks, soils and mosses from 27 stations. As it was understood that there was no any study on lichens in Cyprus, the all species were identified are new record in this region.

Description

Keywords

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Likenler, Turkish Republic of Northern Cyprus, Lichens

Citation

Güvenç, Ş. (1993). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Batı Bölgesi likenleri üzerine taksonomik incelemeler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.