Kalite fonksiyonu yayılmasının incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000-05-22

Authors

Uysal, Fatih

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde hızlı bir gelişme sergileyen endüstriyel yeniliklere ayak uydurmaya çalışmak, üretim veya servis sektöründeki kuruluşlar için her geçen gün daha da bir zorunluluk haline gelmektedir. Herhangi bir üretim şirketi, bu rekabetçi ortamda kalabilmek için her geçen gün yeni yeni yaklaşımlar denenmekte ve başarılı bulunanlar uygulamaya konulmaktadır. Bu konuda günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan yaklaşımlardan birisi Kalite Fonksiyon Yayılımı (Quality Function Deployment = QFD) dir. Bu çalışmada, günümüzde rekabet üstünlüğü sağlamada en etkin araçlardan olan Kalite Fonksiyon Yayılımı (QFD) ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu yaklaşımın esastan ortaya konulduktan sonra bunu diğer yaklaşımlardan ayıran temel özellikler vurgulanmıştır ve QFD' ye dayalı ürün geliştirme prosesi incelenmiştir. Kalitenin evi ve Kalite tablolarını oluşturma aşamaları detaylı olarak incelenmiştir. Son olarak bu metod' un ülkemiz şartlanndalri uygulanırlığı tartışılmış ve müşteri isteklerinin önceliklendirilmesi bir kalite fonksiyon yayılımı projesi ile sağlanmıştır.
Nowadays, for the companies in manufacturing or service market, it is nearly getting necessary to adopt fast growing industrial developments. Day by day, to be able to stay in that competitive market, those companies try new approaches and put the successful ones into application. Today, one of the widely used approaches is QFD. In this study, QFD, which is one of the most efficient tools to get more competent is explained detailed. After basics of QFD approach is presented, differences with other approaches are shown. Product development process based on QFD is investigated in detail. Steps of creating House of Quality and Quality Tables are also investigated in detail. At last, applicability of QFD approach is discussed in conditions of our country and establishing priorities to customer demands is accomplished by a Quality Function Deployment project.

Description

Keywords

Kalite evi, Ürün geliştirme prosesi, Kalite yayılım tablosu, Kalite fonksiyon yayılımı, The house of quality, Product development process, Quality deployment table, Quality function deployment

Citation

Uysal, F. (2000). Kalite fonksiyonu yayılmasının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.