Yakıt pilleri ve kullanım alanları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Çavuşoğlu, Abdullah

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ekolojinin kötü gidişi insanoğlunu değişik enerji kaynaklarını araştırmaya yöneltmiştir. Araştırmalar sonucunda çeşitli yakıt hücreleri ortaya çıkmıştır. Gerek verimlilikleri, gerekse çevreye zarar vermemelerinden geleceğin en gözde alternatif enerji kaynağı olmuşlardır. Yakıt hücreleri, yapılarında kullanılan elektrolitlere, çalışma ısıları ve çalışma basınçlarına göre ayrılırlar. Verim bir yakıt hücresi için çok önemlidir.Ancak hücre teknolojisinin şehir yaşamını tehlikesiz bir şekilde adaptasyonunda karşılaşılan en büyük sorun, hidrojenin emniyetli bir şekilde depolanması ve taşınması. Yapılan araştırma sonuçlarında bu ihtiyaca en iyi cevap veren,bor oksit birleşikleridir. Türkiye dünyanın en zengin bor rezervine sahiptir. Bu sebeple yakıt hücresi araştırmalarını bor esaslı yakıt hücrelerine yönlendirmesi en doğrusudur.Bor bileşiklerinden elde edilen enerji diğer klasik bataryalara göre daha yüksek olup,çevresel etkileri de en düşük olduğu görülmektedir. Temiz ve emniyetli bir enerji kaynağı için bor türevli yakıt hücreleri üretimi en makul çözümdür.
The ecology started to become bad, so humanity started to research newenergy source. Results of these research humanity find many kind of fuel cell types.Because of fuel cells productivity and zero enviromental effects make them favouriteenergy source of the will. Fuel cells are classified acording to their working heat andpressure and also the electrolyts used in them. Effeciency is very important for a fuelcells. On the other hand, the biggest problem in the adaptation of fuel cell technology tocity life is transporting and to store hydrogen safely. Results of the research shows thatthe best thing for this necessity are boron oxide compounds. Turkey comprices therichest reserve of boron minerals in the world. Therefore Turkey's research must becomeintense about boron-based fuel cells. Energy obtained from boron-based batteries ishigher than those from the classical batteries and its negative enviromental effect islower than the others.

Description

Keywords

Yakıt hücresi, Yakıt pili, Alternatif enerji, Bor enerjisi, Hidrojen enerjisi, Fuel cell, Alternative energy, Boron energy, Hydrogen energy

Citation

Çavuşoğlu, A. (2006). Yakıt pilleri ve kullanım alanları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.