Polyester pamuk ve viskon mamullerde kalitatif ve kantitatif boyarmadde tayini üzerinde bir inceleme

Loading...
Thumbnail Image

Date

1995

Authors

Akın, Hasan Zühtü

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

This theses counters studies which try to determine the type and the quantity of the dyeing materials to be used in analysis Laboratories in textile dyeing processes. Information on the decision of choosing dyeing materials which are guite often used in polyester, viscose and cotton yarns, Chemical processes and physical methods are given in this study. A tabla is given fer the Chemical processes and methods to be followed in qalitative analysis for fiber types and dyeing metarial types. In the guanti-tative analysis method,the use of the dyeing guantities with Chemical methods formulas are given.
Bu tezde esas olan tekstil boyamacılığında ve analiz labaratuarlarında kullanılabilinecek boyarmadde türü ve miktarının belirlenmesine yönelik yapılan çalışmaları konu almaktadır, özellikle tekstilde birhayli kullanım alanı bulan polyester, viskon ve pamuk liflerinde kalitatif ve kantitatif boyarmadde tayini araştırmaları, kimyasal prosesleri ve fiziksel metodlar incelenmiş ve bunlar literatür olarak sunulmuştur. Kalitatif analize yönelik olarak elyafın cinsine ve herbir boyarmadde grubuna yönelik kimyasal belirleme prosesleri ve topluca izlenecek yöntem çizelge halinde verilmiştir. Kalitatif analiz metotunda fotometrelerin kullanımı ve kimyasal metodlarla formül eşliğinde boyarmadde miktar iyini verilmiştir. Uygun olan metod belirlenmiştir.

Description

Keywords

Boyar maddeler, Dyestuffs, Pamuk, Cotton, Poliesterler, Polyesters, Viskon, Viscon

Citation

Akın, H. Z. (1995). Polyester, pamuk ve viskon mamullerde kalitatif ve kantitatif boyarmadde tayini üzerinde bir inceleme. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.