Bursa ovası topraklarının fosfor durumu ve bu topraklarda alınabilir fosfor miktarının belirlenmesinde kullanılacak yöntemler

Loading...
Thumbnail Image

Date

1988

Authors

Okan, Oya

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, Bursa Ovası topraklarının fosfor durumunu belirlemek ve yarayışlı fosforun topraktan ekstraksiyonunda kullanılan çeşitli yöntemler arasındaki ilişkileri araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma alanının 18 ayrı yerinden 0-20 ve 20-40 cm. derinliklerden toprak örnekleri alınmış ve fosfor ekstraksiyonu için yedi kimyasal yöntem kullanılmıştır. Kullanı­lan bütün yöntemler arasında önemli korelasyonlar bulunmuştur. Toprakların, Olsen ve arkadaşları yöntemi ile belirlenen bitkiye yarayışlı fosfor kap­samlarının 2.14 ile 116,23 ppm P arasında değiştiği saptanmıştır.
The objective of this research was to determine the phosphorus status of the soils of Bursa plain and to investigate tho relationships among the various methods used for the extraction of available phosphorus from the, soils. The soil samples at a depth of 0-20 and 20-40 cm. were collected from 18 different points of the research area and seven Chemical methods i have heen used for extracting phosphorus. There has been significant correlatiohs among all methods used. The available phosphorus contents of soils detemined by the Olsen et.al method varied from 2.14 to 116.23 ppm P.

Description

Keywords

Fosfor, Bursa ovası, Phosphorus, Bursa plain

Citation

Okan, O. (1988). Bursa ovası topraklarının fosfor durumu ve bu topraklarda alınabilir fosfor miktarının belirlenmesinde kullanılacak yöntemler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.