Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e islamcılar ve modernleşme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2002

Authors

Efe, Adem

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İslamcılık öncesi Osmanlı İmparatorluğu' nu modernleşmeye zorlayan faktörler ele alınmış ve bu bağlamda batı-dışı bir modernleşme modeli izleyen İmparatorluk'taki ıslahat, askeri restorasyon ve Batılılaşma çabaları ele alınmıştır. İkinci bölümde İslamcılığın doğuşu, ilk İslamcılar olarak Yeni Osmanlılar ve Meşrutiyet dönemindeki diğer fikir akımları ile birlikte İslamcılık akımı incelenmiştir. Tezin asıl kısmını oluşturan üçüncü bölümde İslamcılar ve modernleşme konusu bağlamında İslamcıların Batılılaşmaya genel yaklaşımları, Modernliğin İslamcıları etkilediği alanlar, İslamcıların siyasi projeleri ve Cumhuriyet dönemindeki radikal değişiklikler karşısındaki İslamcıların tavır alışları açıklanmıştır. İslamcıların modernleşmeye karşı olmadıkları ortaya konmuştur.

Description

Keywords

Modernleşme/batılılaşma, İslamcılık, İslamcılar, İslam ve modernleşme, Modernization/westernization, Islamism, Islamists, Islam and modernization

Citation

Efe, A. (2002). Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e islamcılar ve modernleşme (1908'den 1924'e). Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.