Bezelye (Pisum sativum L.) tohumlarında NaCl ile yapılan priming uygulamaları için en uygun protokolün belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-10-22

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Dual ve Spring bezelye çeşitlerinde tohum çimlenmesi ve fide gelişiminin ilk aşamalarında tuza toleranslarının arttırılması amacıyla, NaCl ile yapılan priming uygulamalarının kullanım olanakları araştırılmıştır. Her iki bezelye çeşidine ait tohumlarda 16°C’de, NaCl’ün çeşitli konsantrasyonları (0, 50, 100, 150, 200 ve 300 mM) kullanılarak, farklı sürelerde (1, 2 ve 3 gün) priming uygulamaları yapılmıştır. Uygulama yapılmayan tohumlar ise kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Priming uygulamaları sonunda bezelye tohumları 25°C’de yüzeysel olarak kuru hale getirilmiş ve ulaştıkları nem kapsamları belirlenmiştir. Daha sonra tohumlar orijinal nem kapsamlarına gelinceye kadar geriye kurutulmuştur. Normal çimlenme oranı, ortalama çimlenme süresi, çimlenme indeksi ve elektriksel iletkenlik parametreleri bakımından kontrol grubu ile farklılık göstermeyen 16°C’de 150 mM NaCl ile 2 günlük uygulamanın, bezelye tohumlarında yapılan priming için en uygun protokol olduğu tespit edilmiştir.
Possibilities of using priming treatments with NaCl were investigated to increase salt tolerance of pea seeds (cvs. Dual and Spring) during germination and early seedling growth. Priming treatments in seeds of both pea cultivars were conducted at 16°C by the use of various concentrations (0, 50, 100, 150, 200 and 300 mM) of NaCl for different periods (1, 2 and 3 days). Untreated seeds were evaluated as the control. Following priming treatments, the seeds were surface dried at 25°C and seed moisture contents were calculated. Then, the seeds were dried back to the original seed moisture content. From the point of view of normal germination, mean germination time, germination index and electrical conductivity parameters, the priming treatment at 16°C with 150 mM NaCl for 2 days, which did not show any difference compared with control, was determined as the optimum protocol for pea seeds.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde H. Özkan Sivritepe'nin danışmanlığında Bülent Şentürk tarafından hazırlanan "Bezelye (Pisum sativum L.) tohumlarında NaCl ile yapılan ozmotik koşullandırma uygulamalarının tuza tolerans yeteneğinin geliştirilmesi üzerine etkileri" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Pisum sativum L., NaCl, Priming, Normal çimlenme, Ortalama çimlenme süresi, Çimlenme indeksi, Elektriksel iletkenlik, Normal germination, Mean germination time, Germination index, Electrical conductivity

Citation

Şentürk, B. ve Sivritepe, H. Ö. (2015). "Bezelye (Pisum sativum L.) tohumlarında NaCl ile yapılan priming uygulamaları için en uygun protokolün belirlenmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2), 95-105.