Bursa ve yöresinde kimi kültür bitkilerine ilişkin sulama zamanının model yaklaşımı ile planlaması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993

Authors

Yazgan, Semih

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma ile Bursa ve Yöresinde yetiştiriciliği yapılan buğday (Kışlık), ayçiçeği ve şekerpancarınm aylık sulama i sayıları ve su gereksinimleri Z70, Z80 ve %90 olasılık düzeylerinde belirlenmiş ve bunlara bağlı olarak sulama zamanları planlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Z70 olasılık ve 100 mm net sulama suyu uygulanması sonucunda buğday bitkisinin mevsimlik su gereksinimi 621 mm, ayçiçeğinin 773 mm ve şekerpancarınm 1164 mm bulunmuştur. Aynı koşullarda her üç bitkinin kritik dönemlerine göre sulama planları ise buğday için; 15 gün ara ve 65 mm su uygulaması, ayçiçeği için; 10 gün ara ve 84 mm su uygulaması ve şekerpancarı için; 10 gün ara ve 80 mm su uygulaması biçiminde gerçekleşmiştir.
In this study, monthly Irrigation numbers throughoutgrowing season and water requirements oE wheat, sunElower and sugarbeet which are grown widely in Bursa Region are estimated at Z70, Z80, %90 probability levels and their irrigation scheduling »ere planned. According to the results, seasonal »ater requirenents are found as 621 mm for wheat, 773 mm for sunflower and 1164 mm for sugarbeet under 100 mm »ater application and %70 probability level. Under the same conditions, the irrigation scheduling for three crops in critical periods »ere 15 days interval and 65 mm water application for wheat, 10 days interval and 84 mm application for sunflower and 10 days interval and 80 mm »ater application for sugarbeet.

Description

Keywords

Ayçiçeği, Bursa, Buğday, Kültür bitkileri, Sulama zamanı, Şeker pancarı, Sunflower, Wheat, Crop plants, Irrigation time, Sugar beet

Citation

Yazgan, S. (1993). Bursa ve yöresinde kimi kültür bitkilerine ilişkin sulama zamanının model yaklaşımı ile planlaması. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.