Bursa sanayisinin enerji kullanımı ve optimizasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

1996-11-08

Authors

Özlü, Selçuk

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada Tekstil üretim sektörleri hakkında bilgiler verilmiş, bu sektörler itibariyle mali yet analizleri irdelenip enerjinin birim maliyet içindeki yeri ve önemi gösterilmiştir. Bununla birlikte Türk Tekstil Sektörü'nün gelişimi, sorunları ve Türk ekonomisi için önemi vurgulanmıştır. Ayrıca Tekstil fabrikalarında özellikle terbiye (boya, basma vs.) işlemleri üzerine ağırlıklı çalışan işletmelerde üretimde direkt etkili olan buharı üreten kazan ve brülör sistemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bununla birlikte Bursa'daki Tekstil işletmelerinde üretilen mamulün birim fiyatında enerjinin ne derece etkili olduğu fabrika bölüm yetkilileriyle yapılan ikili mülakatlar ile birlikte birtakım sonuçlara varılarak sunulmuştur.
In this study; given the information about textile production sectors, cost analysis in sector basis and examined the rate of energy in the costs. Also the improvements, problems and the importance in Turkish Economy of Turkish Textile Industry is spotted. By the way, the information about Mfg. Plants' burners and steamers producing the steam mainly working in painting and imprinting is given. The weight of energy in total costs in Textile Companies in Bursa is given examplary by the interviews made with Unit Managers of the companies.

Description

Keywords

Bursa, Enerji tüketimi, Optimizasyon, Tekstil sektörü, Energy consumption, Optimization, Textile sector

Citation

Özlü, S. (1996). Bursa sanayisinin enerji kullanımı ve optimizasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.