Farklı ekim zamanlarında yetiştirilen ve sebze olarak tüketimi önerilen kanola yeşilliklerinde (Brassica napus L.) C vitamini, ham protein ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-06-03

Authors

Açıkgöz, Funda Eryılmaz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, 2010-2011 yılı sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde UV katkılı PE ile örtülmüş ısıtmasız yüksek tünelde yetiştirilen sebze olarak değerlendirilebilecek kanola yeşilliklerin (Brassica napus L.)’de; C vitamini, ham protein ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi için yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, kanola yeşillikleri ekim zamanından etkilenmiştir. Kanola yeşilliklerinde C vitamini, Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg) ve Mangan (Mn) içerikleri ilkbahar ekim zamanında ve ham protein, Azot (N), Fosfor (P), Potasyum (K), Bakır (Cu), Demir (Fe) ve Çinko (Zn) içeriklerinin ise sonbahar ekim zamanında daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
This study was conducted in unheated UV – PE greenhouse in 2010-2011 using fall and spring sowing times in order to determine vitamin C, crude protein and mineral material content in as vegetable Canola greens (Brassica napus L.). At the end of the study, it was found that canola greens were affected by sowing time. Therefore; in this plant; the convenient sowing time is spring sowing time for Vitamin C, Ca, Mg and Mn contents, and fall sowing time is determined to be convenient sowing time for having higher crude protein, N, P, K, Cu, Fe and Zn contents.

Description

Keywords

Kanola yeşillikleri (Brassica napus L.), Ekim zamanı, C vitamini, Ham protein, Mineral madde içeriği, Canola greens (Brassica napus L.), Sowing time, Vitamin C, Crude protein, Mineral material content

Citation

Açıkgöz, F. E. (2014). "Farklı ekim zamanlarında yetiştirilen ve sebze olarak tüketimi önerilen kanola yeşilliklerinde (Brassica napus L.) C vitamini, ham protein ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 43-51.