Bursa yöresinde yetiştirilen armut ağaçlarının azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile beslenme durumlarının incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-06-03

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, Bursa yöresindeki armut (Pyrus communis L.) bahçelerinin makro bitki besin elementleri yönünden beslenme durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, yöreyi temsil edecek şekilde 76 adet armut bahçesinden toprak ve yaprak örnekleri alınmıştır. Toprakların toplam N, yarayışlı P, değişebilir Mg ve Ca, konsantrasyonlarının çoğunlukla yeterli konsantrasyonlarda olduğu belirlenmiştir. Bahçe topraklarının büyük kısmının K konsantrasyonları yönünden yetersiz olduğu belirlenmiştir. Yaprak analiz sonuçlarına göre; N genellikle yeterli düzeyde bulunurken, ağaçların yarısında K, Ca ve Mg yetersiz düzeyde bulunmuştur. Yaprak örneklerinin tamamında ise fosfor konsantrasyonları bakımından bir eksiklik görülmemiştir.
This research was carried out to determine the macro nutrient status of pear orchards, planted in Bursa region, by means of soil and plant analysis. For this purpose 76 pear gardens were determined. According to the results of the analysis total N, available P, exchangeable Mg, and Ca contents were sufficient. The amount of exchangeable K contents were insufficient in soils. Considering the results of leaf analysis, contents of N were found to be generally sufficient. Half of the trees were sufficient for K, Ca and Mg contents. Also P was found to be above the limit values in all samples.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Haluk Başar'ın danışmanlığında Serhat Gürel tarafından hazırlanan "Bursa yöresinde armut plantasyonlarında görülen mikro besin elementleri (Fe, Zn ve B) noksanlıklarının teşhisi ve giderilmesi" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Bursa yöresi, Armut, Yaprak analizi, Beslenme durumu, Bursa region, Pear, Leaf analysis, Nutritional status

Citation

Gürel, S. ve Başar, H. (2014). "Bursa yöresinde yetiştirilen armut ağaçlarının azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile beslenme durumlarının incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 1-11.