Amaranthus spp: Kimyasal bileşimi ve fırın ürünlerinde kullanımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-12-30

Authors

Boz, Hüseyin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Amaranthus spp. yüksek oranda doymamış yağ, squalen ve gluten içermeyen proteinleri gibi değerli besin bileşenleri ile ümit verici bir kaynak, tahıllar için iyi bir alternatiftir. Amarant çoğunlukla bir tohum olarak insanlar tarafından tüketilmekte veya fonksiyonel bir gıda bileşeni olarak kullanılmaktadır. Yüksek protein içeriği ve dengeli amino asit kompozisyonu ile amarant’ın besin içeriği tahılların çoğundan daha yüksektir. Amarant ekmek, kek, kraker ve kahvaltılık tahıl ürünleri üretiminde kullanılabilmektedir. Ayrıca, son yıllardaki çalışmalar amarant tohumu, yağı ve yapraklarının kan basıncı, kolesterol ve kan şekerini düşürücü etkilerine ek olarak antioksidan, anti kanser özellikleri ve çölyak hastaları için iyi bir gıda olması amarant’ın insan sağlığına faydaları arasındadır.
Amaranthus spp. is a promising source of valuable nutritional components: amarant contain highly unsaturated oil, squalene and gluten-free proteins and therefore is a good substitute for cereals. They are commonly consumed by humans as a seed or used as a functional ingredient in foods. The nutritional quality of amarant is higher than that of most cereal grains, owing to its high protein content and balanced essential amino acid composition. The amaranth can be used in cereal products production such as bread, cakes, crackers and breakfast cereal products. Also, some of the recent studies have shown distinct health benefits of amaranth seeds, seed oil and leaves. Some of these include benefits to reduce blood pressure, cholesterol, blood sugar and other benefits from its antioxidant, anti-cancer properties and as a food for patients with celiac disease.

Description

Keywords

Amarant, Diyet lifi, Anti kanser, Antioksidan, Amaranth, Dietary fiber, Anti-cancer, Antioxidant

Citation

Boz, H. (2013). "Amaranthus spp: Kimyasal bileşimi ve fırın ürünlerinde kullanımı". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(2), 147-153.