Değişik örtü materyalli seraların doğalgazla ısıtılması üzerinde karşılaştırmalı bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

1996-01-29

Authors

Daniyarov, Farhod

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada TZDK 640 tipi serada, cam ve plastik örtü kullanılması durumunda sera ısı gereksinimleri belirlenmiştir. Sera ısı gereksiniminin bulunmasına ilişkin hesaplama yöntemi verilerek, bu yönteme ilişkin FORTRAN IV dilinde bilgisayar programı yazılmıştır. Seçilen seranın yapım özelliklerine, Bursa ilinin meteorolojik değerlerine ve sera iç sıcaklıklarına bağlı olarak cam ve plastik seralar için ısı gereksinimleri belirlenmiştir. Isı gereksiniminden giderek serada kullanılması gereken kazan kapasitesi, sirkülasyon pompası, brülör kapasitesi, ısıtma borusu uzunluğu, baca ölçüleri ve değişik yakıtlar için yıllık yakıt tüketimleri belirlenerek değerler çizelgeler ve grafikler halinde verilmiştir. Sadece yakıt tüketimi açısından yapılan ekonomik analizlerde doğal gazla sera ısıtmasının en ekonomik olduğu belirlenmiştir. Ekonomikliğinin yanında çevreyi kirletmeyen temiz bir yakıt olması da doğal gazın diğer yakıtlara göre üstünlüğünü ortaya koymaktadır.
In this research, the heat requirement of TZDK 640 type greenhouse has been determined by using of glass or plastic cover. The greenhouse heat requirement was calculated with a computer program written by FORTRAN IV. For glass and plastic cover greenhouses heat requirement has been determined depending on construction characteristic of chosen greenhouse weather condition of Bursa and internal greenhouse temperatures. The necessary boiler capacity, circulation pump, burner capacity, heating pipe length, chimney dimensions were determined and the results was given in several graphics and tables, for different kind of fuels, annual fuel requirements. It is specified that the most economic greenhouse heating method is neutral gas by fuel requirement at economical analysis. Beside the economical use of natural gas, it is superior to other fuels by causing not to contaminate the environment.

Description

Keywords

Doğal gaz, Isıtma, Seralar, Tarım makineleri, Natural gas, Heating, Greenhouses, Agricultural machinery

Citation

Daniyarov, F. (1996). Değişik örtü materyalli seraların doğalgazla ısıtılması üzerinde karşılaştırmalı bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.