Mikrodenetleyici temelli otomatik ayarlanabilen PID denetleyicisi tasarımı ve gerçeklenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1996-12-16

Authors

Cengiz, Şahin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Endüstride PID kontrol cihazları yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak kontrolün iyi bir şekilde yapılması, sistem için uygun PID parametre değerlerinin cihaza girilmesiyle gerçekleştirilir. Bu konuda kullanıcının deneyimi ve bilgisi önem kazanmaktadır. Son zamanlarda PID parametrelerinin kontrol organı tarafından tayinini sağlayan çalışmalar yapılmaktadır. Zeigler-Nichols tarafından ortaya atılan "Basamak Cevabı" ve "Frekans Cevabı" diye adlandırılan yöntemler, bu konudaki çalışmaların temelini teşkil etmektedir. Bu çalışmada ağırlıklı olarak bu yöntemler üzerinde durulmuş ve Zeigler- Nichols basamak cevabı metoduna dayalı olarak TMS370C742 mikrokontrolör içeren bir kontrol sistemi pratik olarak gerçeklenmiştir. Gerçekleştirilen bu kontrol sistemi üzerinde, değişik proseslerin kontrolü denenmiş ve alınan sonuçlar yorumlanmıştır.
Proportional Integral Derivative (PID) controllers are widely used in process industries. In order to obtain better control, right PID parameter values should be applied. The experience and knowledge of the application maker is substantial. In recent years, several methods for determining PID parameters by controller itself have been developed. Zeigler-Nichols frequency response and step response methods are basics of tuning metods. In this paper, these metods are studied and based on Zeigler-Nichols step response method, a control system with TMS370C742 microcontroller has been developed. This controller has been applied to several different processes and the results are interpretted.

Description

Keywords

Mikrodenetleyiciler, PID denetleme, Microcontroller, PID control

Citation

Cengiz, Ş. (1996). Mikrodenetleyici temelli otomatik ayarlanabilen PID denetleyicisi tasarımı ve gerçeklenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.