Müziğin balık gelişimi ve stres üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-03-22

Authors

Sağlamtimur, Baybars
Demir, Oğuzhan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Balık yetiştiricilik sistemlerinde stresi azaltmaya yönelik çalışmalardan birisi de müzikle yetiştiriciliktir. Müziğin etkileri, yüzyıllardır insanlar üzerinde çalışılmış, bunun yanı sıra son yüz yıldır da karasal canlılar üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Balıklarda işitme ve balık akustolateral sistemindeki bilimsel çalışmaların artmasıyla doğru orantılı olarak sucul ortamlarda da balıkların daha rahat ortam adaptasyonunu sağlamak amacı ile müziğin kullanımı az sayıda da olsa çalışılmaya başlanmıştır.
One of the ways to decrease stress in fish growing systems is to grow fish with music. The effects of music on people has been studied for ages; furthermore, the effects of music on terrestrial animals have been studied since the last century. In relation with the increase of scientific studies on hearing and acousto lateralis systems, there have been efforts to use music in order to have a more suitable adaptation in aquatic environments although these efforts are few in number.

Description

Keywords

Su ürünleri yetiştiriciliği, Stres, Müzik, Balık, Aquaculture, Stress, Music, Fish

Citation

Sağlamtimur, B. ve Demir, O. (2013). "Müziğin balık gelişimi ve stres üzerine etkileri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1), 109-114.