Psikolojik danışmanlar için çokkültürlü tutum ölçeğinin geliştirilmesi ve uygulanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-10-09

Authors

Lüleci, Selenay

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tez ile Türkiye'de çalışan psikolojik danışman ve rehber öğretmenler için bir çok kültürlü tutum ölçeği geliştirilmiştir. Geçerli ve güvenilir sonuçlar alabilmek için ölçek, deneme ve ana uygulama adı altında iki kere uygulanmıştır. Deneme uygulaması 121 kişilik örneklem grubu ile uygulanmış, ana uygulama ise 258 kişilik örnekler grubu ile yapılmıştır. Farklı kültürlerle çalışan psikolojik danışmanların, çok kültürlülük konusundaki tutumlarını ölçebilecek bir ölçek geliştirmek ve bu tutumları farklı değişkenler açısından değerlendirmek amaçlanmıştır. Ölçeğin geçerliğini ve güvenirliğini sağlamak amacıyla, ölçek maddeleri toplantı, sosyal medya gibi farklı ortamlarda uygulanmıştır. Maddelerin korelasyon ve faktör analizleri sonucunda, .950 KMO katsayısına ulaşılmış, binişik maddeler elenerek yapı geçerliği sağlanmıştır. Tek faktörlü bir yapıya ulaşılmıştır. Ölçeğin nihai güvenirlik katsayısı, .95 olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucunda, geçerli ve güvenilir bir çok kültürlü tutum ölçeği elde edilmiştir.
In this thesis, a multicultural attitudes scale was developed for psychological counselors in Turkey. The study utilized two samples one (n=121) for the trial (pilot) study and one as the scale development sample (n=258). Participants were adult-psychological counselors who were already employed. The purpose of the study was to develop a scale measuring psychological counselors' attitudes toward multiculturalism. An additional purpose of the study was to examine psychological counselors' attitudes according to a set of variables. The samples of the study were recruited through e-mail and social media (i.e., facebook). In order to ensure the reliability and validity of the scale, a survey was carried out at various platforms such as meetings and social media. According to item -correlations and item analysis results; KMO degree was.965 and structural validity was ensured by elimination of the overlapping items. Factor analysis resulted in a single factor structure. The final form of the scale had a reliability coefficient of calculated .95. Psychometric testing of the scale revealed satisfactory measures of reliable and validity for assessing multicultural attitudes of psychological counselors.

Description

Keywords

Çokkültürlülük, Çokkültürlü psikolojik danışma, Tutum, Attitude, Multiculturalism, Multicultural counseling

Citation

Lüleci, S. (2014). Psikolojik danışmanlar için çokkültürlü tutum ölçeğinin geliştirilmesi ve uygulanması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.