Hintyağının (Ricinus communis L.) önemi, bitkisel özellikleri ve tarımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011-01-08

Authors

Başalma, Dilek
Pashazadeh, Maryam

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hintyağı (Ricinus communis L.) bitkisi Euphorbiacea familyasında yer alan, önemli endüstri bitkilerinden birisidir. Bu familyanın en önemli özelliği, lastik ve kauçuk üretiminde önemli doğal kaynak sayılmasıdır. Hintyağının kullanıldığı birçok alan vardır. Sarımsı veya renksiz yağından, tohumundan küspesine kadar birçok ürününden faydalanılmaktadır. Örneğin sanayide, tıpta, kumaşlarda, naylon tiplerinde, elektrik yalıtım malzemelerinde, vernik yapımında, aydınlatıcı ve plastik madde yapımında da kullanılmaktadır. Hintyağından Türk Kırmızısı olarak bilinen Sulforasinalat elde edilmektedir. Tıpta daha çok bağırsak röntgeni çekimlerinde müshil ilacı olarak kullanılmaktadır. Hintyağı kumlu-killi, orta yapılı ve iyi drenaj olmuş topraklarda yetişmektedir. Bu bitki doğal olarak daha çok tropik ve sıcak bölgelerde yetişmektedir. Bu bitkisinin büyüme süresi ise 140–180 gündür. Bitki 6–8 yaprak oluştuktan sonra ilk sulama yapılmalıdır ve Genel olarak 12–14 gün aralıklarla sulama yapılır. Türkiye‟de, hintyağının ekim zamanı Nisan ayının ortalarıdır. En iyi ekim şekli mibzerle sıraya ekimdir. Hintyağının kapsülleri kuruyunca ve yaprakları dökülünce hasat zamanının geldiği anlaşılır. Hektara 90–135 kg azotlu gübre kullanıldığında, en yüksek verim elde edilmektedir. Ortalama tohum verimi hektara 500–600 kg'dır. Hintyağı pamuk, yerfıstığı, mısır, keten ve sorgumla ekim nöbetine girebilir. Türkiye‟de hintyağı bitkisi, yol kenarlarında ve bahçelerde süs bitkisi olarak kendiliğinden yetişmektedir.
Castor bean (Ricinus communis L.), a member of Euphorbiaceae family, is one of the important industrial plant and a natural source of rubber production. Castor plant has yellow or colorless oil and seed cake used mainly in industry, medicines, textiles, plastics, polyamide nylon-type, varnishes, illuminating and electrical insulation. Turk kırmizisi (Turkey red oil) containing Sulforasinalat is used for dyeing and finishing textiles. Laxative in oil has been widely used for medicinal purposes. Castor bean plant is growing in clay-loam soil, medium texture and suitable drainage soil. It also grows naturally in tropic and sub tropic regions. The growing period of Castor bean plant is 140–180 days. During these days when the plant has 6-8 leaves, irrigation started. Irrigation should be done once every 12-14 days. In Turkey sowing starts in Mid-April. The best method of sowing is planting seeds with seed drill in consecutive rows. When the harvest time came, the capsules of the cluster start to dry and plant lose their leaves. The highest yield was obtained when 90-135 kg of nitrogen fertilizer used per hectare. The average seed yield of castor bean is between 500-600 kg in a hectare. Castor bean not only can rotate with cotton, peanut, corn, sorghum and flax but also it can grow beside the roads and yards as an ornamental plant in Turkey.

Description

Keywords

Hintyağı (Ricinus communis L.), Kullanıldığı yerler, Tarımı, Tohum verim, Castor bean (Ricinus communis L.), Using area, Cultivation, Seed yield

Citation

Başalma, D. ve Pashazadeh, M. (2011). "Hintyağının (Ricinus communis L.) önemi, bitkisel özellikleri ve tarımı". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(2), 57-67.