Tuzlu ve tuzsuz topraklarda yetiştirilen pamuk (Gossypium hirsutum L.) bitkisinin makro ve mikro element kapsamlarının karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011-04-20

Authors

Kızılgöz, İlhan
Sakin, Erdal
Öztürkmen, A. Rıza
Almaca, Ahmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı, tuzlu ve tuzsuz topraklarda yetiştirilen pamuk (Gossypium hirsutum L. ) bitkisinde makro ve mikro element değişimini karşılaştırmaktır. Araştırmada 30 farklı tarladan toprak ve yaprak örnekleri alınmış, kabul edilen yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, tuzsuz ve tuzlu topraklarda K oldukça yüksek düzeyde bulunmaktadır. Ortalama değerlere göre, tuzlu topraklardaki Mg, tuzsuz topraklardaki Mg’den 1.5 kat, tuzlu topraklardaki Ca ise tuzsuz topraklardaki Ca’dan 2.5 kat daha yüksektir. Analiz sonuçları, tuzlu topraklarda yetiştirilen pamuğun tuzsuz topraklarda yetiştirilenlere göre sırasıyla % 70 oranında K, % 90 oranında Ca ve % 20 oranında daha fazla Mg içerdiğini göstermektedir. Toprakların alınabilir Zn, Ni ve B içeriklerinin tuzlu ve tuzsuz topraklarda hemen hemen aynı düzeyde olduğu anlaşılmıştır. Bununla birlikte her iki toprak örneklerinde de alınabilir Zn ve Ni içeriği düşük, B ise kritik sınır olarak bildirilen 0.5 ppm’in üzerindedir. Alınabilir Fe ve Cu seviyesi tuzsuz topraklarda daha fazla bulunmuştur. Alınabilir Mn tuzlu topraklarda daha yüksek seviyede analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, yaprak örneklerinin Zn ve Fe içeriği yetersizdir. Ni saptanamayan örneklerde Cu yeterli düzeyde, Mn ve B ise standartların üzerinde saptanmıştır.
The objective of this research was to comparison of macro and micro element changing in cotton (Gossypium hirsutum L.) grown on salty and unsalty soils. In this research total 30 different soil and leave samples were taken from fields and analysed with acceptable methods. According to the analysis results, K level was determined high in salty and nonsalty soils. According to the data Mg in salty soils were found 1.5 times higher than those of nonsalty soils. Similarly, Ca in salty soils were found 2.5 times higher than those of nonsalty soils. Cotton plants grown on salty and nonsalty soils had 70 % K, 90 %Ca and 20 % Mg were determined highly relatively. It was clear that Zn, Ni and B contents of salty and nonsalty soils were determined almost the same quantity. Neverthless available Zn and Ni were determined lower, while B is 0.5 ppm higher than obtained critical level. Available Fe and Cu levels were found higher than those of nonsalty soils. Available Mn was found higher than nonsalty soils. According to the analysis results Zn and Fe contents of plant samples were insufficient. Cu was sufficient, Mn and B were higher than level of standards while Ni wasn’t determined in plant samples.

Description

Keywords

Tuzlu toprak, Tuzsuz toprak, Pamuk, Element, Salty soil, Unsalty soil, Cotton

Citation

Kızılgöz, İ. vd. (2011). "Tuzlu ve tuzsuz topraklarda yetiştirilen pamuk (Gossypium hirsutum L.) bitkisinin makro ve mikro element kapsamlarının karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(2), 19-30.