İlköğretim 4. sınıf matematik öğretiminde "aktif etkileşimli öğrenme" yaklaşımının öğrenci başarısına etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1999

Authors

Dağerik, Mustafa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, "Aktif Etkileşimli Öğrenme" yaklaşımına uygun olarak düzenlenen eğitim durumlarının örgün eğitimde uygulanmasının, öğrenci başarısı üzerindeki etkisi saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma için; Bursa ili Osmangazi Merkez İlçesi'ne bağlı, Şehit Üsteğmen Mesut Beyazıtlı İlköğretim Okulu 4-C sınıfı deney grubu olarak, Şehit Üsteğmen Doğan Sevinç İlköğretim Okulu 4-D sınıfı kontrol grubu olarak seçilmiş ve deneysel çalışmalar, seçilen bu gruplarda yürütülmüştür. Bu araştırmada çözümü aranan problem; "İlköğretim 4. Sınıf matematik öğretiminde Aktif Etkileşimli Öğrenme yaklaşımının öğrenci başarısına etkisi nedir?" şeklin de ifade edilmiş ve dört alt probleme ayrılmıştır. Bu alt problemler aşağıdaki gibi ifade edilmiştir. 1. İlköğretim 4. sınıf matematik öğretiminde "Aktif Etkileşimli Öğrenme" yaklaşımının bilgi düzeyindeki öğrenci başarısına etkisi nasıldır? 2. İlköğretim 4. sınıf matematik öğretiminde "Aktif Etkileşimli Öğrenme" yaklaşımının kavrama düzeyi öğrenci başarısına etkisi nasıldır? 3. İlköğretim 4. sınıf matematik öğretiminde "Aktif Etkileşimli Öğrenme" yaklaşımının uygulama düzeyi öğrenci başarısına etkisi nasıldır? 4. İlköğretim 4. sınıf matematik öğretiminde "Aktif Etkileşimli Öğrenme" yaklaşımının, öğrencilerin toplam başarı düzeyine etkisi nasıldır? Araştırmada ele alınan problem ve alt probleme ilişkin veriler geliştirilen "IV. Sınıflar İçin Matematik Başarı Testi I" İlk Test adıyla, "IV. Sınıflar İçin Matematik Başarı Testi II"de Son Test adıyla uygulanarak elde edilmiştir.IV Toplanan verilere uygulanan istatistiksel analizlerle elde edilen bulgulara dayalı olarak ulaşılan sonucu şöyle özetleyebiliriz: "Aktif Etkileşimli Öğrenme" yaklaşımının, geleneksel yönteme göre daha etkili olduğunu ve başarıyı artırdığını göstermektedir.

Description

Keywords

Matematik öğretimi, Mathematics teaching, Active interactive learning, Aktif etkileşimli öğrenme, İnteraktif eğitim kubaşık öğrenme, Interactive education cooperative learning, İşbirlikli öğrenme, Cooperative learning

Citation

Dağerik, M. (1999). İlköğretim 4. sınıf matematik öğretiminde "aktif etkileşimli öğrenme" yaklaşımının öğrenci başarısına etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.