Katarakt cerrahisinde görsel sonuçlar ve komplikasyonlar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1995

Authors

Abadan, Sevgi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmamızda 1986-1995 yıllan arasında kliniğimizde katarakt ekstraksiyonu uygulanan 1013 olgunun 1068 gözünde erken, orta ve geç dönemde karşılaşılan komplikasyonları ve operasyonların görsel sonuçlarını irdelemek amaçlanmıştır. Ortalma takip süresi en az 2.5 ve en fazla 108 ay olmak üzere 6.67 aydır. Çalışmaya tek başına veya kombine olarak katarakt ektraksiyonu ve GİL implantasyonu uygulanan her tip senil kataraktlar başta olmak üzere travmatik ve komplike kataraktları da içeren geniş bir perspektif içindeki, iyi kayıt tutulmuş tüm vakalar dahil edilmiştir. Erken dönemde en sık kornea ödemi (% 79.9) ve sonra sırasıyla keratik stria (% 71.5), korteks artığı (% 26.7), ön kapsül artığı (% 13.3), pupil düzensizliği (% 12.9), siklitik membran (% 7.2), ameliyat sonrası hipertoniye (% 5.4) rastlanmıştır. Orta ve geç dönemde en sık % 7.39 ile arka kapsül opasitesi başlıca sorunu teşkil etmektedir. Olgular bir bütün olarak ele alınırsa kliniğimizin katarakt cerrahisindeki yeni teknikleri öğrenme dönemine ait olguların da kapsanması ve bir eğitim kliniği olmamız göz önüne alındığında sonuçların ulusal ve uluslararası literatürle uyumlu olduğu görülmüştür.

Description

Keywords

Cerrahi-göz, Göz, Katarakt, Katarakt çıkartılması, Postoperatif komplikasyonlar, Eye, Cataract, Postoperative complications, Cataract extraction, Surgery-eye

Citation

Abadan, S. (1995). Katarakt cerrahisinde görsel sonuçlar ve komplikasyonlar. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.