2016 Cilt 9 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 5
  • ItemOpen Access
    Anadolu Miken seramiği geometrik motif repertuvarına genel bir bakış
    (Uludağ Üniversitesi, 2016-10-13) Ünsal, Nur Deniz; Uludağ Üniversitesi/Fen-Edebiyat Fakültesi/Arkeoloji Bölümü.
    M.Ö. ikinci binyılın ikinci yarısında, Anadolulu halkların Kıta Yunanistan ve Adaların çağdaş kültürleri ile ticaret nedeniyle yakın bir bağlantı içerisinde olduğu anlaşılmaktadır. Bu bağlantıların belirlenmesinde önemli göstergelerden biri, özellikle Batı Anadolu’da gerçekleşen kazılar sonucunda ele geçen yerli ve ithal Miken seramikleridir. Bezeme motifi olarak kullanılan dalgalı çizgiler, sınırlı ve bağlantılı yarım daireler, ağ, dama tahtası, zigzag, üçgen ve panel triglif motifleri gibi geometrik motifler, yaygın olarak, geniş bir zaman sürecinde kaplar üzerinde yer almıştır.
  • ItemOpen Access
    The impact of EU conditionality on democratisation in Turkey: The case of civil-military relations in the period of 1999-2008
    (Uludağ Üniversitesi, 2016-09-27) Özkurt, Fatma Zeynep
    This article explores the impact of EU conditionality on democratisation in Turkey by delving into the institutional transformation and policy (re)formation in the area of civil-military relations. The internal and external factors stemming from external incentives and social learning models in the framework of Europeanisation are operationalized to identify reasons behind the domestic change in Turkey concerning the political actors, institutions, cultural norms and values embedded in Turkish political system. They are tested by a cross-periodical analysis to trace the process on policy changes at the national level under the influence of EU conditionality. The results support the assumption that irrespective of different theoretical approaches, a complete domestic change can be achieved if favourable domestic conditions and strong conditionality are maintained.
  • ItemOpen Access
    Bir vergi güvenlik önlemi olarak kontrol edilen kurum kazancı ve Türkiye-Hollanda çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması açısından uygulamasının incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2016-10-06) Ortaç, Fevzi Rifat; Atabey, Selin Ertürk
    Çağdaş vergi sistemlerinin temeli mükellef beyanına dayanmaktadır. Mükellefin beyanlarındaki doğruluğun kontrolü için de hem dış denetim hem de sistem içine yerleştirilmiş kontrol mekanizmaları yer almaktadır. Bu sistem içine yerleştirilmiş olan kontrol mekanizmalarına vergi güvenlik önlemleri denilmektedir. Vergi güvenlik önlemleri her ülkenin kendi şartları doğrultusunda şekillenmekte ve çeşitlenmektedir. Devletlerin vergilendirme yetkisinin çakışmaması için aralarında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları yapılmaktadır. Bu anlaşmaların temelinde vergilendirme yetkilerinin çakışmaması bulunmakla beraber zararlı vergi rekabetinin engellenmesi de bir diğer amaçtır. Bu bağlamda kontrol edilen yabancı kurum kazancı uygulaması da bir vergi güvenlik önlemidir. Bu çalışmanın konusu, kontrol edilen yabancı kurum kazancının bir vergi güvenlik önlemi olarak kullanılması ve Türkiye ile Hollanda arasında imzalanan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının bu uygulama doğrultusunda incelenmesidir.
  • ItemOpen Access
    Sanal kaytarma ve iş performansı ilişkisi: Sağlık ve tekstil sektörü çalışanlarının karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2016-10-10) Fındıklı, Mine Afacan
    Bu çalışmanın temel amacı; İstanbul’da tekstil ve sağlık sektörü çalışanlarının sanal kaytarma davranışlarının iş performansları üzerindeki olası etkilerini incelenmektedir. İki ayrı sektör çalışanlarının sanal kaytarma davranışları ve iş performansı seviyelerinin demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi ise araştırmanın ikincil amacını oluşturmaktadır. Verilerin analizi sonucunda; sağlık çalışanlarının sanal kaytarma davranışı ile bireysel iş performansı arasında negatif ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Tekstil çalışanlarının sanal kaytarma davranışı ile bireysel iş performansı arasında regresyon analizi sonuçlarına göre pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sanal kaytarma davranışının bireysel iş performansının %3,2’ünü açıklayabildiği görülmüş ve etki düzeyinin oldukça düşük olduğu anlaşılmıştır. Yapılan bağımsız örneklem t testi sonuçlarına göre; sanal kaytarma davranışı açısından sağlık ve tekstil sektörü çalışanları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Sağlık sektörü çalışanlarının sanal kaytarma düzeylerinin, tekstil sektörü çalışanlarına göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Demografik değişkenler incelendiğinde ise; eğitim seviyesi bakımından lisansüstü mezunu sağlık çalışanlarının önemli sanal kaytarma davranışı, lise ve lisans mezunlarına göre daha düşük bulunurken; tekstil sektörü çalışanlarında lisansüstü mezunu olan çalışanların önemli sanal kaytarma davranışının, lise ve lisans mezunlarına göre daha fazla sıklık gösterdiği tespit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bursa / Hisar Bölgesi mozaikleri ve geometrik desen repertuvarı
    (Uludağ Üniversitesi, 2016-10-04) Çıtakoğlu, Hazal; Uludağ Üniversitesi/Fen Edebiyat Fakültesi/Arkeoloji Bölümü.
    Bu makalede, kendine has tasarımları ve işçilikleri nedeniyle Bursa kültür tarihi içerisinde ayrıcalıklı potansiyele sahip, ancak şimdiye kadar üzerinde kapsamlı bir araştırma yapılmamış olan Hisar Bölgesi taban mozaikleri ele alınmıştır. Bu mozaikler antik Prusia ad Olympum kenti sınırları içerisinde yer alan Yerkapı Mozaikleri, Molla Gürani Mahallesinde kurtarma kazısı sırasında açığa çıkan Zodyak kuşaklı mozaik ve günümüzde Bursa Arkeoloji Müzesi’nde ve Muradiye Külliyesi’nin bahçesinde korunan mozaik panolardır. Temel amaç, bahsi geçen bölgede bulunan geometrik desenli taban mozaiklerinin ayrıntılı bir biçimde ele alınıp, detaylı motif tanımlamalarının yapılması ve benzer olanların birbirleri ile karşılaştırılarak tarihlendirilmesidir.