Çalışma yaşamında yoga: İş tatmini ve stres yönetiminde etkileri üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008-08-27

Authors

Duyan, Emin Cihan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada yoganın stres, iş tatmini ve yaşam tatmini gibi iş hayatını etkileyen önemli unsurların üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Farklı meslek gruplarından araştırma için gönüllü olan katılımcılar arasından homojen olarak otuzar kişilik deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Deney grubu aynı zamanda sertifikalı yoga eğitmeni olan araştırmacının yönettiği 12 haftalık yoga derslerine katılmış, kontrol grubu ise bu süre içinde çalışmaya etki edecek hiçbir aktivitede bulunmamıştır. Çalışmaların başında ve sonunda katılımcıların algılanan stres, iş tatmini ve yaşam tatmini seviyeleri ölçekler yardımıyla tespit edilmiştir. Aynı zamanda derslerin sonunda deney grubu katılımcılarıyla görüşmeler düzenlenmiş ve görüşleri açık uçlu sorular yardımıyla alınmıştır. Analiz edilen veriler ve görüşmeler doğrultusunda deney grubu katılımcılarının stres seviyeleri anlamlı bir şekilde düşerken, iş tatmini ve yaşam tatmini seviyeleri de aynı şekilde yükselmiştir. Kontrol grubunda ise hiçbir anlamlı değişikliğe rastlanmamıştır. Bu sonuçlarla yoganın çalışma yaşamında kişilere ve örgütlere pozitif katkılarda bulunmasının yanında gündelik yaşamlarında da olumlu etkiler yaratabileceği söylenebilir.
This study aims to investigate the effects of yoga on the important aspects of occupational life; which are here stress, job satisfaction and life satisfaction. An experiment and a control group have been composed homogeneously, each consisting of thirty applicants from different professions. The experiment group participated in to 12 weeks lasting Yoga classes which have been led by the researcher who is also a certified Yoga instructor. Meanwhile the control group did not attend any activity which might effect the study. The perceived stress, job satisfaction and life satisfaction levels of the participants have been measured before and after the research with the help of scales. The experiment group also attended interview sessions after the classes and stated their opinions by answering some open ended questions. The analysis and interviews clarified that stress, job satisfaction and life satisfaction levels of the experiment group improved significantly while no significant improvements were found in all levels with the control group. As a result yoga appears to provide a positive effect on the employees and the organizations at work and also can be helpful during their daily routines.

Description

Keywords

Yoga, Stres, Stres yönetimi, İş tatmini, Yaşam tatmini, Stress, Stress management, Job satisfaction, Life satisfaction

Citation

Duyan, E. C. (2008). Çalışma yaşamında yoga: İş tatmini ve stres yönetiminde etkileri üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.