Yabancılara Türkçe öğretiminde bağlaçlar

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-09-13

Authors

Ganbarli, Agil

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada; bağlaçların yabancılara Türkçe öğretimindeki yeri ve önemini anlatabilmek, bağlaçların yabancı dil olarak Türkçe öğretim kitaplarındaki kullanımını tespit etmek ve bu kitaplar dışındaki bağlaçların öğretimi hakkında yöntem bilgisi oluşturmak amaçlanmaktadır. İlk bölümde Yabancılara Türkçe Öğretiminin tarihsel gelişimi hakkında bilgi verilmekle başlanıp bunun yanı sıra yabancı öğrencilere Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunlar, Yabancılara Türkçe Öğretiminin önemi ve Yabancılara Türkçe Öğretimine getirilen öneriler ele alınacaktır. Ayrıca çeşitli TÖMER'ler (Türkçe Öğretim Merkezleri) ve bu merkezlerde yayınlanan kitaplar hakkında da bilgi verilecektir. İkinci Bölümde kısa olarak Sözcük Türleri ele alınacaktır. Bu bölümde en önemli konu olan Bağlaçlar ve onun Türkçedeki öneminden bahsedilecektir. Burada bağlaçlar ve özellikleri geniş bir biçimde incelenecektir. Son bölümde ise bağlaçların TÖMER kitaplarındaki kullanımı, bu kitaplarda kullanılmayan bağlaçların yabancılara Türkçe öğretirken nasıl verilmesi gerektiği vurgulanacaktır. Ayrıca Türkiye'de eğitim göre yabancı öğrencilere anket yapılacaktır. Ve bu anket sonuçları ve değerlendirme de çalışmaya ek olarak sunulacaktır.
This research aims to explain the role and importance of conjunctions in teaching Turkish to foreigners, describe usage of conjunctions in Turkish teaching books as foreign language and create method knowledge about teaching of conjunctions which are not included in abovementioned books. In the first section, we will start with giving information about historical development of teaching of Turkish to foreigners in addition to that some problems that faced while teaching of Turkish to foreigners, importance of teaching of Turkish to foreigners and recommendations also will be mentioned. We will also provide information about various Turkish teaching centers and books that published in these centers. In the second section, we will shortly talk about kinds of dictionaries. In this part we will mention the most important topic, conjunctions, and importance of this in Turkish language. We will analyze conjunctions and their features in a broad format. In the last section, we will mention usage of conjunctions in Turkish Education Center (tr. TÖMER) books and how to teach conjunctions, which are not included in these books, to foreigners. We will conduct survey related to education in Turkey with foreign students. The results of survey and evaluation also will be presented as an addition to research.

Description

Keywords

Bağlaçlar, Yabancılara Türkçe öğretimi, Dil öğretimi, Öğretim yöntemleri, Conjunctions, Turkish teaching to foreigners, Language learning, Teaching methods

Citation

Ganbarli, A. (2017). Yabancılara Türkçe öğretiminde bağlaçlar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.