Kaynaklı twıp çeliklerinde mikroyapı ve mekanik özellikler arasındaki ilişkilerin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-08-09

Authors

Tutar, Mümin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Son zamanlarda otomotiv sektörü için iki temel amaç; hafifletme ve yolcu/sürücü güvenliğinin arttırılmasıdır. Bu taleplerin karşılanması için, yüksek dayanımlı ve üretim yöntemlerine uygun malzemeler üzerindeki çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. TWIP çelikleri, üstün dayanım ve süneklik özellikleri ile son dönemde çalışmaların hızla arttığı ultra yüksek dayanımlı çelikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün için pahalı olan TWIP çeliklerinin ilerleyen yıllarda otomotiv sektöründe kullanım alanı bulacağı düşünülmektedir. Elektrik direnç nokta kaynağının da otomobil üretiminde en çok kullanılan üretim yöntemi olduğu dikkate alındığında, TWIP çeliklerinin kaynak edilebilirliği önemli hale gelmektedir. Bu çalışma kapsamında, literatürde önemli bir eksik olarak görülen ve otomotiv firmalarının merak ve talep ettiği bir konu olan TWIP çeliğinin elektrik direnç nokta kaynağı ile birleştirilmesi incelenmiştir. Otomotiv sanayinde sacların, önce şekillendirme görmesinden dolayı farklı deformasyon oranlarında haddelenen TWIP saclarının elektrik direnç nokta kaynağındaki kaynak parametreleri optimize edilmiş ve tekil parametrelerin mikroyapı ve mekanik özellikler üzerine etkisi araştırılmıştır.
Recently, two primary objectives of the automotive industry are weight reduction and improvement of passenger safety. To fulfil these requirements, efforts about high strength materials with suitability for production methods are continuing intensely. TWIP steels, with extreme strength and ductility, is a steel group which number studies are increasing about. However, TWIP steels are expensive today, it is expected that TWIP steels will be used in the automotive industry within the next years. So, weldability of TWIP steels, considering that mostly used joining method in automobile production as resistance spot welding, is getting more important. In this thesis, as an important lack of knowledge in the literature and as a subject that automotive industry needs to know, welding of TWIP steel using RSW is investigated. RSW parameters of cold rolled TWIP steels were optimized and effects of individual parameters on microstructural and mechanical properties were evaluated.

Description

Keywords

TWIP çelikleri, Mekanik ikizlenme, Elektrik direnç nokta kaynağı, Mekanik özellikler, Mikroyapı, TWIP steels, Mechanical twinning, Resistance spot welding, Mechanical properties, Microstructure

Citation

Tutar, M. (2017). Kaynaklı twıp çeliklerinde mikroyapı ve mekanik özellikler arasındaki ilişkilerin araştırılması. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.