Osmanlı Döneminden günümüze kadar Arapça'nın Bosna-Hersek ve Sancak Bölgesi'ndeki varlığı ve durumu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-09-26

Authors

Pepiç, Nesip

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İslâm dini nereye gittiyse, oraya kaynak dili olan Arapça da gitmiştir. Osmanlılar da nereye gittilerse, orada medreseler kurulmuştur. Medreseler nerede kurulduysa, orada temel İslâm ilimleri okutulmuştur. Temel İslâm ilimleri nerede okutulduysa da orada Arapça öğretilmiştir. Çünkü temel İslam ilimleri ulaşılması gereken bir amaç ise Arapça bizi bu amaca ulaştıran olmazsa olmaz bir araçtır. Bosna-Hersek ve Sancak Bölgesi topraklarında ilk Osmanlı medresesinin 1505-1512 yılları arasında kurulduğunu ve Arapça'nın o zamandan bu yana bölgede çeşitli örgün eğitim kurumlarında okutulduğunu göz önünde bulundurursak Arapça'nın söz konusu topraklardaki varlığının beş asrı aşkın uzun bir tarihî geçmişe sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu araştırmanın amacı da Osmanlı döneminden günümüze kadar Arapça'nın örgün eğitim sistemi çerçevesinde Bosna-Hersek ve Sancak Bölgesi'ndeki varlığını ve durumunu ortaya koymak ve bu alanda eser yazmış Boşnakları anahatlarıyla tanıtmakır.
With the spread of Islam Arabic language also spread all over the world. Ottomans built madrasas, which teach basic Islamic Sciences, in every part of their territory. Together with basic Islamic Sciences Arabic was also taught as a main part of curriculum of madrasas'. Because Arabic was accepted as the main instrument to acquire basic Islamic Sciences. The first Ottoman Madrasa in Bosnia- Herzegovina and Sanjak established between 1505-1512. Since then to the present day the Arabic was taught in Bosnian Madrasas. That is to say, Arabic has a history of more than five centuries in Bosnia-Herzegovina and Sanjak. The main goal of this research is to study the presence and the status of Arabic in Bosnia- Herzegovina and Sanjak from Ottoman Empire to today in formal educational institutions and to find out Bosniak scholars who wrote and contributed on Arabic.

Description

Keywords

Arapça, Bosna-Hersek, Sancak bölgesi, İslâm, Medrese, Temel İslâm ilimleri, Arabic, Bosnia-Herzegovina, Sanjak region, Islam, Madrasa, Basic Islamic sciences

Citation

Pepiç, N. (2014). Osmanlı Döneminden günümüze kadar Arapça'nın Bosna-Hersek ve Sancak Bölgesi'ndeki varlığı ve durumu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.