Katılım bankacılığı faaliyetleri ve muhasebe sistemi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Pekcan, Mümin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Özel Finans Kurumları ile baslayan 1984 yılında Türkiye’deki faizsiz finans sistemi yapılanması bir diger adıyla slami Bankacılık alanında, Katılım Bankacılıgı ismini aldıgı 2005 yılına kadar genel anlamda hakkında çok fazla bilgi sahibi olunmasa da aslında yetismis personel, gerekli yasal düzenlemeler, denetim boslugunun giderilmis olması bakımlarından bankalara alternatif olma yönünde ciddi adımlar atılmıstır. Ancak bu gelismelere ragmen tasarrufları kendine çekme yönünden bu yıllar arasında aynı oranda bir ilerleme sergiledikleri söylenemez. Bunun en önemli sebebi bu kurumlar hakkında mevcut tanıtım ve bilgi eksikligidir. Tanıtım ihtiyacı yanında bu kurumların dagıttıkları kar oranlarıyla banka faizlerinin ve sagladıkları finansman maliyetleri ile banka kredi maliyetlerinin aynı seviyelerde seyretmesi, kamuoyunda büyük bir süphe ve kararsızlıga sebep olmaktadır. Oysa kaynak, süreç ve dogurdukları ekonomik ve sosyal sonuçlar bakımından banka faizleri ile katılım bankacılıgı karları arasında büyük farklar bulunmaktadır.
Configuration of Interest-Free Financial System, in other word Islamic Banking System in Turkey which was started with Special Finance Instititions in 1984, has been taken significant steps to be alternative banking as implementation of dispel audit gap, required legal arrangements and professional personels in spite of lacking of enough information since 2005, that they were renamed Participation Banking. But, in spite of the improvements, they couldn’t improve to collect savings in the same ratio between those years. The major reason of this is current lack of information about those instititions. Beside demand of advertising, the same level of distributing the ratio of profit with banking interests and providing financial costs with banking loan costs have been caused of big doubt and hesitation at public opinion. But there are big differences between banking loan and the profits of participation banking as source, process and causing to arise economic and social results.

Description

Keywords

Özel finans kurumları, Katılım katılım bankacılığı, İslami bankacılık, Faizsiz finans sistemi, Kar zarar ortaklığı, Muhasebe sistemi, Special finance instititions, Participating, Participation banking, Islamic banking, Interest-free financial system, Profit and loss sharing, Accounting

Citation

Pekcan, M. (2006). Katılım bankacılığı faaliyetleri ve muhasebe sistemi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.