İşletmelerde iş kazalarının psikoteknik yöntemle analizi ve önlenmesi (bir uygulama denemesi)

Loading...
Thumbnail Image

Date

1983

Authors

Efil, İsmail

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı iş kazalarının önlenmesinde psikoteknik yöntemin yeri ve önemini ortaya koymaktır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, psikoteknik yöntemin diğer kavramlarla ilişkisi ve uygulama alanları hakkında bilgi verilmekte, çalışma koşullarının düzenlenmesinde bireyin önemi vurgulanarak sosyo-psikolojik bir değerleme yapılmaktadır. İkinci bölümde, iş kazalarının doğuşunda bireysel faktörler ayrıntılı biçimde incelenerek bireyin kazaya neden olabilecek özellik ve yetenek eksiklikleri incelenmektedir. işin psikolojik analizi yapılarak işin gerektirdiği özellikler açısından kazaya neden olabilecek faktörler incelenerek bu faktörlerle bireyin yakın ilişkisi araştırılmaktadır. Üçüncü bölümde, iş kazaları ile ilgili psikolojik etkenlerin psikoteknik yöntem aracılığı ile saptanmasında sözkonusu testler ayrıntılı olarak incelenmkte, psikoteknik yöntemi destekleyici olarak psiko-sosyal önlemler işinde kaza-grup yapısı İlişkisi, güvenlik eğitimi ve güvenlik motivasyonu konuları ele alınmaktadır. Aynı bölüm içinde psikoteknik yöntemin özünde varolan ve özellikle uygulanma sırasında ortaya çıkan güçlükler bilimsel bir tarafsızlık içinde tartışma konusu yapılmaktadır. Dördüncü ve sonuncu bölümde ise bir otomobil fabrikasında yapılan uygulamada psikoteknik yöntemle ilgili güvenlik bataryasının geçerliliği denenmeye çalışılarak, bireylerin aletli testlerden elde ettikleri sonuçlar kaza yapan ve yapmayanlar yönünden. incelenmektedir. Son olarak elde edilen bulgulara dayanarak psikoteknik konusunda ilerde yapılacak çalışmalara ışık tutacağı umulan önerilere yer verilmektedir.

Description

Keywords

Psikoteknik yöntemler, Sosyal güvenlik, Çalışma koşulları, İş kazaları, İşletmeler, Psychotechnic methods, Social security, Working conditions, Occupational accidents, Businesses

Citation

Efil, İ. (1983). İşletmelerde iş kazalarının psikoteknik yöntemle analizi ve önlenmesi (bir uygulama denemesi). Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.