Paydaş teorisi ve bankalarda paydaş analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Batı, Gülçin Beyza

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Firmalar, büyük bir değişim içindedirler, her gün yeni konular ortaya çıkmaktave tartışılmaktadır. Ekonomik koşulların ve rekabet koşullarının artması ile yöneticileryeni yönetim arayışlarına girmişlerdir. Klasik yönetim anlayışıyla işletmelerin yaşamasızorlaşmaktadır. şletmelerin en önemli amacı kar elde etmek ve ortaklara iyi bir gelirsağlamak olarak görülmekteydi. Ve başarılı bir finansal performans işletmelerinbaşarılı sayılmaları için yeterli kabul edilmekteydi.Son dönemde gelişen yeni bir bakış açısı paydaş kavramıdır. Paydaş, firma ileilgilenen veya onun etkilerinden ve çıktılarından etkilenen herhangi bir kişidir. Kurumfikri önem kazanınca farklı paydaşların beklentilerini ve kararlarını hakkında bilgisahibi olmak önem kazandı. Ve paydaş yönetimi ortaya çıktı paydaş yönetimi anahtarpaydaşlarınızı tanımlandığınız ve onların desteğini kazandığınız bir süreçtir.Bir işletmenin sadece pay sahiplerinin (ortakların) değil, tüm paydaşlarınınmenfaati için yönetilmesi gerektiğini ifade eder. Paydaş teorisi, işletmenin değişikpaydaş gruplarıyla hedeflerine ulaşmasının araştırılmasıdır.
Firms are in a large variation, and alldays new subjects have been came outand discussed. With the increase of ekonimical conditions and competitionconditions, managers enter yhe search of new managemnt. The most importantaim of the enterprise was seen as to get good incomes fort he shareholders. And asuccessfull financial performance is enough to be a successfull firm.Last term, a new view is stakeholder concept. A stakeholder is anyone whohas an interested in firm or will be affected by its deliverables or output. When itcomes to important corporate decisions, it is necessary to know about theexpectations of different stakeholders and to determine. And StakeholderManagement is came out, Stakeholder Management is the process by which youidentify your key stakeholders and win their support.Stakeholder theory, explains that managers shoul manage the firm not onlyfort he benefit pof the shareholders but also sor all stakeholders benefit.Stakeholder Theory is, search that how firms reach their goals with the variousstakeholder groups.

Description

Keywords

Paydaş teorisi, Paydaş kavramı, Paydaş yönetimi, Paydaş analizi, Bankalar, Stakeholder theory, Stakeholder concept, Stakeholder management, Stakeholder analysis, Banks

Citation

Batı, G. B. (2006). Paydaş teorisi ve bankalarda paydaş analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.