Dokuma kumaşların eğilme davranışlarının bilgisayarda modellenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1999-10-08

Authors

Kavuşturan, Yasemin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada kumaşların eğilme davranışının bilgisayarda modellenmesine çalışılmıştır Çalışmanın ilk aşamasında kumaşların eğilme davranışı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci aşamada atkı sıklığı ve atkı iplik numarası farklı olan %100 pamuk ve %100 polyester olmak üzere iki farklı hammadde ile her biri için dört farklı iplik numarası ve dört farklı atkı sıklığı için numuneler dokutularak, bu numunelerin eğilme uzunluğu ölçülmüş, eğilme eğrileri çizilmiştir. Yapılan deneyler sonucunda elde edilen bağıntılar yardımıyla kumaşın eğilme uzunluğunu çeşitli kumaş özelliklerinden hareketle hesaplayarak, eğilme eğrisini çizen bir bilgisayar programı oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre kumaşların eğilme davranışını modelleyen daha kapsamlı bir program için önerilerde bulunulmuştur.
In this study computer modelling of the bending behaviour of woven fabrics have been investigated. At the first stage, bending behaviour of woven fabrics have been recognized. At the second stage, for two different fibers: cotton and polyester and four different weft yarn numbers and four different weft yarn densities; fabrics have been woven and their bending lengths have been measured, then bending curves have been drawn. According to the experimental results, some relations about fabrics structural properties and fabric bending lengths have been found. At the next stage, the results have been presented in the form of graphics in a computer program. At the final stage, some ideas relating to "a better computer model" of bending behaviour of woven fabrics" were suggested.

Description

Keywords

Kumaşların eğilme davranışı, Eğilme uzunluğu, Eğilme rijitliği, Eğilme modülü, Bending behaviour of woven fabrics, Bending length, Bending rigidity, Bending modulus, Flexural rigidity

Citation

Kavuşturan, Y. (1999). Dokuma kumaşların eğilme davranışlarının bilgisayarda modellenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.