Nükleer santralin Türkiye ekonomisi açısından fayda ve maliyetleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-08-29

Authors

Güneşli, Hazal Özlem

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde, enerji kavramı insanoğlunun günlük yaşamdaki ihtiyaçlarının giderilmesinde ve ülkelerin gelişiminde önemli rol oynayan vazgeçilmez unsurlardan biri haline gelmiştir. Nükleer enerji, birçok ülkede hem ülkenin elektrik enerji ihtiyacını gidermek hem de ticari bir ürün amaçlı kullanılmaktadır. Tez çalışması, Türkiye’de nükleer enerji girişimlerinin faaliyete dönüşmesi ve projeler planlanması sebebiyle bu enerjiden kaynaklanabilecek fayda ve maliyetlerin ekonomik çerçevede incelenmesi amacıyla yazıldı. Çalışmanın ilk bölümünde, enerji kavramı ve küresel çerçevedeki yeri açıklanmış, ikinci bölümünde ise nükleer enerjinin tarihi, özellikleri, olumlu ve olumsuz yönleri ve neticeleri ve dünyada genel durumu anlatıldı. Üçüncü bölümünde, Türkiye ‘nin enerji durumu, ekonomiyle enerji durmunun ilişkisi, Türkiye’nin nükleer enerji tarihi ve durumu anlatıldı. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise nükleer enerjinin Türkiye için fayda ve maliyetleri incelendi. Ayrıca alternatif olarak değerlendirilen diğer enerji kaynakları nükleer enerji seçeneğiyle kıyaslanarak Türkiye için alternatif seçenekler aranmış ve nükleer enerjinin gerekliliği tartışıldı.
Today, the concept of energy has become an indispensable element that plays an important role in meeting the needs of human beings in daily life and in the development of countries. Nuclear energy is used in many countries both for the purpose of meeting the country's electricity needs and as a commercial product. The thesis, due to transformation of initiatives into activity and planning of new projects in Turkey was written in order to examine the benefits and costs which can be arising from this energy. In the first part of the study, the concept of energy and its place in the global framework were explained, in the second part, the history, characteristics, positive and negative aspects and results of nuclear energy and the general situation in the world were explained. In the third part, Turkey's energy situation, its energy situation the relationship with the economy, Turkey's nuclear power history and status has described. In the fourth part of the study the costs and benefits of nuclear energy for Turkey were examined. In addition, other alternative energy sources were searched considered as an alternative option for Turkey in comparison with the option of nuclear energy and the necessity of nuclear energy were discussed.

Description

Keywords

Nükleer, Nuclear, Energy, Enerji, Enerji maliyet, Nükleer ekonomi, Nuclear energy, Cost of nuclear, Energy economy, Nükleer enerji

Citation

Güneşli, H. Ö. (2019). Nükleer santralin Türkiye ekonomisi açısından fayda ve maliyetleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.