Farklı sıcaklıklarla buğday (Triticum aestivum cv. Adana 99) kurutulmasında bazı kurutma parametreleri ile fiziksel ve mekaniksel özelliklerin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-08-18

Authors

Coşkun, Emre

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yapılan bu çalışmada buğdayın sıcak hava akımı ile kurutulmasında kurutma parametreleri belirlenmiştir. Denemeler "Sıcak Hava Kurutma Düzeneği'nin" bulunduğu Uludağ Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü "Kurutma-Soğutma ve Biyolojik Materyal" laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Denemeler, 1 m/s sabit hava çıkış hızında dört farklı sıcaklık değeri (50, 60, 70 ve 80 °C) kullanılmıştır. Yaş baza (y.b.) göre %25,5 nem içeriğine sahip buğday örnekleri, güvenli depolama nemi olan %12 nem değerine kadar kurutulmuştur. Dört farklı sıcaklık uygulamasında gerçekleştirilen denemelerde kurutma hızı, enerji tüketimi, kurutma özellikleri, maliyet ve çimlenme parametreleri incelenmiştir. Ayrıca, kurutulmuş ve kurutulmamış buğday tanelerinin farklı malzemeler üzerindeki yuvarlanma açıları, statik sürtünme katsayıları ile bazı fiziksel ve mekaniksel özellikleri araştırılmıştır. Sonuç olarak, kurutma süresi, enerji tüketimi ve maliyet açısından en iyi sonuçlar 80 °C sıcaklık uygulaması ile elde edilmiştir. Ancak artan kurutma sıcaklığı uygulamalarının çimlenme hızı ve çimlenme gücü üzerinde olumsuz etkileri belirlenmiştir.
In this study, wheat drying parameters in hot-air drying were determined. Experiments have been performed in " the hot air drying mechanism "which is at the " drying-cooling and biological materials" laboratory. The experiments were made with 1 m/s constant air velocity at different temperatures (50, 60, 70 and 80 °C) and for moisture losses from 25.5% wet basis (w.b.) to 12% which is security storing humidity scale for wheat. Drying rate, energy consumption, drying characteristic, cost and germination parameters were determinated for four treatments temperatures. In addition, rolling angles, static friction coefficients, and some physical and mechanical properties of dried and undried wheat were determined on different materials. In conclusion, the best results of drying time, energy consumption and cost parameters were obtained at the 80 °C. However, the negative effects of increased drying temperature were determined on germination rate and vigor.

Description

Keywords

Buğday, Kurutma hızı, Enerji tüketimi, Maliyet, Çimleme, Wheat, Drying rate, Energy consumption, Drying cost, Germination

Citation

Coşkun E. (2017). Farklı sıcaklıklarla buğday (Triticum aestivum cv. Adana 99) kurutulmasında bazı kurutma parametreleri ile fiziksel ve mekaniksel özelliklerin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uluadağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.