Ebû İshak İbrahim Es-Saffâr: Hayatı, görüşleri ve "risâle fi'l-Kelâm" adlı eseri (inceleme - tahkik)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Çelidze, Rasim

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

“Ebu shak brahim es-Saffâr: Hayatı, Görüsleri ve “Risâle fi’l-Kelâm” Adlı Eseri ( nceleme, Tahkik)” isimli çalısma, XII. yüzyılın baslarına kadar Mâverâünnehir bölgesinde tartısılan kelâmî ve fıkhî meseleleri söz konusu müellif risalesi çerçevesinde ele almaktadır. Mâturîdî çizgisinde yürüyen Saffâr’ın telif ettigi eser, Mutezile ve Rafızîligin görüslerini tenkit eden bir çalısmadır. Çalısmada ilâhiyyât ve sem‘iyyât konuları basta olmak üzere hilâfet ve buna benzer mevzular dört ana baslık altında islenmektedir. Bu arada Saffâr’ın Mâturîdîyye kelâmı çerçevesinde iman, sıfat gibi itikâdî görüsleri incelenip ayrıntılı bir sekilde aktarılmaktadır. Çalısmanın son bölümünde “Risâle fi’l-Kelâm” adlı eserin müellife aidiyeti üzerinde durulmakta ve tahkik edilmis nesri yer almaktadır. brahim es-Saffâr ve “Risâle fi’l-Kelâm” adlı eser, slam düsünce tarihinde gelisen Hanefî-Mâturîdî kelâm ekolüne mensup âlimler ve onların kaleme aldıgı eserler arasında önemli bir yer tutmaktadır.
This study deals with theological and juridical issues which had been under discussion around Transoxiana up to the beginnings of XII AD. Century in terms of Ebu shak Ibrahim as-Saffar’s Risalah fi’l-Kalam. This work of Saffar who follows Maturidite school, criticizes Mutazilite and Rafidite opinions. At the beginning Saffar’s life and works are introduced, then his opinions about the several matter

Description

Keywords

İbrahim es-Saffâr, Mâturîdî kelâmı, Risâle fi’l-Kelâm, Ibrahim as-Saffar, Maturidiyyah, Risalah fi’l-Kalam

Citation

Çelidze, R. (2007). Ebû İshak İbrahim Es-Saffâr: Hayatı, görüşleri ve "risâle fi'l-Kelâm" adlı eseri (inceleme - tahkik). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.