Entansif koyunculukta besleme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Alçiçek, Ahmet
Yurtman, Yaman

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Koyunlar, doğal olarak çok çeşitli yemleri otlama kabiliyetinde olup diğer tarım hayvanlarından çok daha fazla oranda kaba yem tüketmektedirler. Nitekim ülkemizde yetiştirilen koyunların toplam yem gereksiniminin yaklaşık % 90’nının kaba yemlerle karşılandığı bilinmektedir. Koyun yetiştiriciliğinde başarı, büyük ölçüde koyun başına büyütülen kuzu yüzdesi ve pazara sunulan kuzu miktarı ile ölçülmektedir. Bu kriterleri etkileyen en önemli faktör koyunların beslenmesidir. Nitekim koyunların yıllık yem giderleri tüm üretim maliyetlerinin % 60-70’ini oluşturmaktadır. Bu nedenle, süt, et ve yapağı verimini artıran ideal bir koyun yemi, besin maddelerince zengin, düşük maliyetli, hayvan tarafından sevilerek tüketilmeli ve toksik olmamalıdır. Bu makalede, koyunların beslenmesi; gelişmekte olan koyunların beslenmesi, kuru dönemde besleme, flushing beslemesi, gebe hayvanların beslenmesi ve laktasyondaki koyunların beslenmesi başlıklar altında incelenmiş ve besin madde gereksinimleri enerji, protein ve mineral olarak sınıflandırılmıştır.
Sheep are naturally adapted to grazing of a great variety of feeds and consume a higher proportion of forages than any other class of livestock. So, it has been well known that 90 % of the total feed supply of the Turkish sheep production is derived from forage. Success in the sheep production is largely measured by the percentage lamb raised and the amount of lambs marketed per ewe. The most important factor effecting these criteria is the nutrition of the sheep. Also, the yearly feed of the sheep represents about 60-70% of all production cost. Therefore, the ideal sheep feed increasing milk, meat and wool production is nutrients rich, low-cost, palatable and nontoxic. In this article, the feeding of sheep were discussed under the following headings; feeding growing ewes, dry lot feeding, flushing ewes, feeding pregnant ewes and feeding lactating ewes and the nutritive requirements of sheep were classified as energy, protein and minerals.

Description

Keywords

Koyun, Besleme, Sheep, Nutrition

Citation

Alçiçek, A. ve Yurtman, Y. (2009). "Entansif koyunculukta besleme". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(2), 1-13.