Traktördeki eğitmen koltukları için katlanır mekanizma tasarımı ve analiz çalışmaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-11-24

Authors

Dalgıç, Kemal

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, traktörlerde eğitmen koltuğu olarak adlandırılan koltuğun tasarımı amaçlanmıştır. Traktörlerde bulunan eğitmen koltukları; oturaklarının bir kısmının katlanarak hem kabine giriş çıkışların kolaylaştırılması hem de kullanılmadığı zamanlarda sürücünün hareket alanının arttırılması, fazla yer kaplamaması adına katlanabilir olmasını gerektirmektedir. Bu projede eğitmen koltuğu için Ar-Ge faaliyetleri yürütülürken özellikle katlanabilir mekanizma üzerine Ar-Ge çalışmaları yoğun olarak yürütülmüştür. Proje kapsamında mevcut koltuklara alternatif olacak birden fazla yeni ve özgün katlama mekanizmaları tasarlanıp bilgisayar ortamında hem kinematik hem de yapısal analizler yapılması planlanmıştır. Bu analizler sonucu sektör beklentilerine uygun olan belirlenip imalatı yapılmıştır. Müşteri talepleri, ergonomi ve dayanım açısından proje kapsamında belirlenen özelliklere göre tasarım ve imalatı yapılan ve iki kısımdan oluşan oturak ve dayama kısımları ile yine proje kapsamında belirlenen özgün katlama mekanizmasının montajı yapılarak proje çıktısı ürün olan eğitmen koltuğu elde edilmiştir.
In this study, it is aimed to design a trainer seat which is used on tractors. Trainer seats on tractors requires to be folded to make easier get on and get of the tractors, to increasing the movement area when it is not used for driver. In this project, we are running intensive research and development activities especially on folding mechanisms. We are planning to design an original alternative folding mechanism and to make structural and kinematic analysis for this new design for current seats within this project. As a result of this analysis we will identify the sector needs and produce suitable trainer seat for sector. Trainer seat will be produced with determinated properties of design and production in required ergonomy and strength, with assemblying the original folding mechanism on two pieces of the seat according to customer requests.

Description

Keywords

Traktör eğitmen koltuğu, Katlanabilir mekanizmalar, Katlanabilir traktör koltuğu, Tractor trainer seat, Folding mechanism, Foldable trainer seat

Citation

Dalgıç, K. (2016). Traktördeki eğitmen koltukları için katlanır mekanizma tasarımı ve analiz çalışmaları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.