Hava fotoğrafları ve coğrafi bilgi sistemleri yardımı ile Uludağ'ın Sarıalan ve Zirve arasındaki bölgesinin vejetasyon haritasının çıkarılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1999-01-25

Authors

Arslan, Hülya

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, Uludağ Milli Parkında Sarıalan ve Zirve arasında kalan bölgenin vejetasyon mozaiği hava fotoğrafları ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) teknikleri kullanılarak hazırlandı. Bitki toplulukları ve vejetasyon tiplerinin toplam araştırma alanındaki örtülülüğü hem mutlak değer (ha) hem de yüzde (%) olarak hesaplandı. Çalışma alanında, Abies bornmuelleriana-Top\u\uğu tarafından temsil edilen orman vejetasyon tipi % 43.31 'lik örtü ile egemendir. Ruderal vejetasyon tipi bozulmuş alanlarda yayılış gösterir. Bu vejetasyon tipinin çalışma alanı içerisinde bulunuşu Uludağ Milli Parkının antropojenik etkilere maruz kaldığını gösterir.
In this study, the vegetation map of the area extending between Sanalan and Zirve in the Uludağ National Park is prepared by using aerial photographs and Geographical Information Systems (GIS) techniques. The cover of plant communities and vegetation types is calculated in both absolute values (ha) and as percentage (%) of the total area. Forest vegetation type represented by Abies bornmuelleriana-community is dominant on the research area. The ruderal vegetation type is dominant on the disturbed lands. The presence of this vegetation type in the research area indicates that the natural vegetation of Uludağ National Park is ifluenced by various factors. Keywords: Geographical Information Systems (GIS), Vegetation Mapping, Aerial Photographs, Uludağ National Park.

Description

Keywords

Coğrafi bilgi sistemleri (CBS), Vejetasyon haritası, Hava fotoğrafları, Uludağ Milli Parkı, Geographical information systems (GIS), Vegetation mapping, Aerial photographs, Uludağ National Park

Citation

Arslan, H. (1999). Hava fotoğrafları ve coğrafi bilgi sistemleri yardımı ile Uludağ'ın Sarıalan ve Zirve arasındaki bölgesinin vejetasyon haritasının çıkarılması. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.