Gıda paketleme malzemelerinde uçucu organik bileşiklerin gaz kromatografi ile analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Atalay, İlknur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada gıda paketleme malzemelerinde bulunabilecek uçucu organik bileşiklerin katı adsorbentler üzerinde tutularak örneklenmesi ve termal desorpsiyon - gaz kromatografi (TD-GC) metodu ile analizi için Tenax TA ve Anasorb CMS adsorbentleri karşılaştırılmıştır. Uzun ömürlü içecekler için kullanılan çok katlı paketleme malzemesi örneğinin doğrudan termal desorpsiyon - gaz kromatografi metodu ile analizi için optimizasyon çalışmaları yapılarak uçucu organik bileşiklerin genel bir profilini gösteren kromatogramlar elde edilmiştir. Aynı çok katlı gıda paketleme malzemesi örneğinin çözücü ekstraksiyonu ile örnek hazırlama basamağından sonra gaz kromatografi ile analizinde karşılaştırılabilir kromatogramlar elde edilemememiştir.
In this study, Tenax TA and Anasorb CMS adsorbents were compared for the sampling and analysis of the volatile organic compounds, that can be present in the packaging materials. Samples of a multi layer packaging material used for long life drinks were analysed by direct thermal desorption - gas chromatography method and using optimum parameters chromatograms showing a general volatile organic compound profile were obtained. Analysis of the same multi layer packaging material by solvent extraction and gas chromatography were performed but chromatograms obtained were not comperable.

Description

Keywords

Gıda paketleme malzemeleri, Uçucu organik bileşikler, Termal desorpsiyon, Gaz kromatografi, Food packaging materials, Volatile organic compounds, Thermal desorption, Gas chromatography

Citation

Atalay, İ. (2006). Gıda paketleme malzemelerinde uçucu organik bileşiklerin gaz kromatografi ile analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.