Araç tasarım optimizasyon uygulamaları çözümlemesi ve doğrulanması için model tabanlı yöntemler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Yıldızhan, Murat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, literatürdeki araç titreşim modellerinin Lagrange metodu ile hareket denklemleri elde edilmiştir. Bu işleme ek olarak bilgisayar destekli dinamik analiz yöntemi kullanılarak bir model araç için sürüş konfor indeks değeri hesaplanmıştır. Sürüş konforu indeks değerini direkt etkileyen parametre olarak, günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan süspansiyon sistemleri incelenmiştir. ISO 2631-1 standardı kullanılarak araç sürüş konfor değerlendirilmesi için gerekli olan gerçek zamanlı test prosedürü oluşturulmuştur.
In this study the equations of motion are obtained for vehicle vibration models in literature with using Lagrange method. For specific car model, the value of ride comfort index is calculated by means of computer aided dynamic analysis method. The widely using suspension systems are examined as the directly effective parameter for ride comfort index value. The necessary real time test procedure for evaluation of vehicle ride comfort is composed with utilization of ISO 2631-1 standard.

Description

Keywords

Sürüs konforu, Araç titresim modelleri, Süspansiyon sistemleri, ISO 2631, Ride comfort, Vehicle vibration models, Suspension systems

Citation

Yıldızhan, M. (2009). Araç tasarım optimizasyon uygulamaları çözümlemesi ve doğrulanması için model tabanlı yöntemler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.