Aile şirketlerinde örgütsel bağlılık: Nepotizm ve etkileri üzerine Kocaeli bölgesinde bir çalışma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-01-27

Authors

Üstün, Elif

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın temel amacı nepotizm ve etkilerini aile şirketlerinde örgütsel bağlılık kapsamında araştırmaktı. Bu amaca ulaşmak için Kocaeli bölgesinde bulunan 110 aile şirketi çalışanı ile anket yapılmış ve sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Korelasyon analizi sonucunda işlem kayrımcılığı ve terfi kayrımcılığı ile örgüte duygusal bağlılık arasında pozitif yönlü zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ancak sonuçların pozitif ilişkiyi gösteriyor olması araştırma dâhilinde incelenen firmaların daha çok, küçük ve orta boylu bir başka deyişle çalışanlarının daha çok aile bireyleri olduğu ve henüz dışarıdan çok fazla çalışanın işletmeye dâhil olmadığı kuruluşlar olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu görüş doğrultusunda nepotizmin küçük işletmelerde pozitif büyük işletmelerde ise negatif bir etkisinin olabileceği düşünülebilecektir. Bu noktadan hareketle bu çalışmayı takip edecek araştırmacıların nepotizm algı ve etkisini çalışan sayısının fazla olduğu büyük aile şirketlerinde araştırmaları önerilmiştir.
The main aim of this study was set as to find an effect of the nepotism in organisational commitment in family businesses. In order to reach to this aim, questionnaires were conducted with 110 employees who work in family businesses in Kocaeli province and results were obtained by using statistical analysis. According to findings, there is a positive weak but significant relationship between pull strings of employees in processing and promotion and organisational commitment. However, these results may be related to the size of the companies which were examined in this study. They mostly employs low number of employees and mostly do not have too many employees who are not a family member. Therefore, it was suggested to further studies to focus on bigger companies which employ more people outside the family.

Description

Keywords

Nepotizm, Aile işletmeleri, Örgütsel bağlılık, İş performansı, Tükenmişlik, Nepotism, Family business, Organizational commitment, Job performance, Employee burnout

Citation

Üstün, E. (2017). Aile şirketlerinde örgütsel bağlılık: Nepotizm ve etkileri üzerine Kocaeli bölgesinde bir çalışma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.