Adi fiğ (Vicia sativa L.)’de ekim zamanlarının ot ve tane verimi üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Hakyemez, Basri Hakan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma Çanakkale-Ezine ekolojik koşullarında, adi fiğ için en uygun ekim zamanının belirlenmesi amacıyla 2003-2005 yılları arasında çiftçi şartlarında yürütülmüştür. Araştırmada, beş kışlık (Ekimin ikinci yarısı, Kasımın ilk yarısı, Kasımın ikinci yarısı, Aralığın ilk yarısı, Aralığın ikinci yarısı) ve bir yazlık (Mart sonu) olmak üzere altı ekim zamanı ele alınmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Denemede yaş ot, kuru madde ve tohum verimleri ile protein verimleri değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek ot ve otta protein verimleri Ekim sonundan Kasım ortasına kadar yapılan kışlık ekimlerden elde edilmiştir. Tohum ve tohumda protein verimleri bakımından kışlık ekimler arasında bir farklılık görülmemiştir. Çalışmada tohum ve ot üretimi için ekimlerin kışlık olarak yapılması gerektiği belirlenmiştir.
This study was conducted to investigate the most suitable sowing date for vetch during 2003-2005 in the ecological conditions of ÇanakkaleEzine. Fall sowings were made at five different dates in approximately 15 day intervals from mid October to mid December and at the end of March for spring sowing. The study was planned in randomized block design with three replications and forage yield, dry matter yield, seed yield and protein yields were determined. According to the results, the sowing dates from the end of October to mid-November had the highest forage and forage protein yields. There were no significant differences between winter dates in seed and seed protein yields. It is suggested that common vetch should be sown during the winter period for seed and forage production.

Description

Keywords

Adi fiğ, Vicia sativa L., Ekim zamanı, Verim, Common vetch, Sowing date, Yield

Citation

Hakyemez, B. H. (2006). "Adi fiğ (Vicia sativa L.)’de ekim zamanlarının ot ve tane verimi üzerine etkileri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1), 47-55.